Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6604242 www.bgdnes.bg

Несбъднатите предсказания на Нострадамус

Извънземните не дойдоха, властта в Германия не се смени

Иво АНГЕЛОВ

Нострадамус (Nostradamus) е един от най-известните пророци и астролози в света. Но дори и той не винаги познава.


В книгата "Предсказанията" той събира свои основни предсказания за далечното бъдеще, изписани под формата на четиристишия.

Реклама


Проверка на "България Днес" показа, че 2017 година е една от най-слабите му откъм предсказания.

Война между Турция и Иран - ГРЕШНО

Въоръжен конфликт между Турция и Иран прогнозира за тази година Нострадамус. Според последователи на пророка в началото това ще бъде местна война, като преимуществото в крайна сметка ще се окаже на страната на Иран. Това събитие е описано в Алманаха от 1565 г., в който Нострадамус говори за война, а в бъдеще Турция ще се опита да използва конфликта като експанзия в Европа.


От векове Иран и Турция са водещи държави и исторически съперници в региона, в който се намират. Но точно тази година демонстрираха, че се движат в една посока. През август т.г. двете държави се споразумяха да засилят военното си сътрудничество след разговори в Анкара. Ердоган, неговият министър на отбраната и военният началник на щаба се срещнаха с иранския генерал Мохамед Багери. Това бе първото посещение в Турция на ръководител на иранската армия след революцията от 1979 г. Турция и Иран постигнаха и споразумение за обмен на разузнавателна информация и сътрудничество в борбата срещу тероризма.

Извънземна инвазия - ГРЕШНО

Пророчеството гласи, че през 2017 г. извънземните ще се появят. Това ще се случи в началото на Третата световна война. Пришълците ще използват конфликта между земляните за свои собствени цели.


Истината е, че извънземни така и не се появиха. Или поне по-голямата част от човечеството не ги е забелязала. Традиционно и тази година имаше хиляди сигнали и стотици снимки за неидентифицирани летящи обекти в небето, за които се предполагаше, че са летателни апарати на чуждоземци. Категорични доказателства нямаше. България не остана назад и родни уфолози обявиха на няколко пъти, че извънземните трябва да дойдат - май, октомври, ноември... Но все още ги чакаме.

Реклама

Природни бедствия - НАПОЛОВИНА ВЯРНО

Мишел дьо Нострадам, както е истинското му име, пише, че екологията на някой голям град ще бъде нарушена от води и от природни бедствия. Преди този потоп ще се появи някакво уродливо същество. След този потоп лидерите на страните ще изгубят властта си.


Истината е, че всяка година Земята преживява унищожителни природни бедствия и не са трудни за предсказване. Но нито се е появило уродливо същество, нито лидери са губили властта си. И все пак ще приемем, че донякъде предсказанието е точно. Ураганът "Ирма" удари САЩ през септември т.г. и се превърна в едно от най-опустошителните бедствия на континента. Над 80 души загинаха, хиляди бяха ранени, а милиони останаха без домове и нормален достъп до вода и електричество. По същото време Мексико беше разтресено от унищожително земетресение - 7,4 по Рихтер, което също отне стотици човешки животи. Малко по-слабо беше земетресението в Нова Зеландия през лятото - 6,8, което също уби хора и нанесе материални щети. Миналия месец вулканът Агунг на индонезийския остров Агунг изригна и настана хаос. За щастие без жертви.

Смяна на властта в Германия - ГРЕШНО

Нострадамус предрича, че през 2017 г. ще настъпи промяна във властта в Германия. Да, имаше избори, но не и промяна в статуквото. Християндемократическият съюз спечели вота и макар още да не е съставено правителство, Ангела Меркел води преговори за широка коалиция.


Поредицата от грешни прогнози вероятно ще даде нов повод на академичната общност, че повечето асоциации между световни събития и думите на Нострадамус като цяло са резултат или на грешна интерпретация, или на грешен превод (понякога нарочен), или са толкова оскъдни, че са на практика неизползваеми като доказателство за някакви гадателски способности.

Реклама
Реклама
Реклама