Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6606115 www.bgdnes.bg

Елен от Бургас в шейната на Дядо Коледа

Българският елен Рудолф има любопитна способност - всяка пролет рогата му падат и след това отново израстват.


Това разказа пред "България Днес" Кръстьо Дъбов, собственик на зоокомплекса край Бургас, където бозайникът живее. Макар да е далеч от Лапландия, Рудолф е готов да тегли шейната на Дядо Коледа, ако получи повиквателна.

Реклама


"Рудолф вече е на 5 години и е достатъчно голям. От 3-4 години създава поколение. Любопитното е, че всичките му наследници досега са мъжки екземпляри. Другото интересно при него е, че всяка пролет рогата му падат и изглежда като кошута. След това отново порастват. Има и период, в който си търка рогата, за да падне обвивката. И целият е в кръв, което кара посетителите да питат дали няма някакъв проблем. Но това е нещо нормално като етап от растежа", обяснява Дъбов.


Името на лопатара му е дадено от любознателни деца. Рудолф живее на 1 декар площ заедно със свои събратя. Обича да похапва сено и люцерна, като от менюто му са изключени гранули и всякакви изкуствени добавки. "В нашия зоокомплекс предлагаме на хората да хранят лично животното. Така те могат да дадат на Рудолф моркови и царевица, но не и други храни, които да му навредят. Еленът е много общителен, не проявява никаква агресия и се радва на вниманието на хората", казва още Дъбов.


Зоокомплексът край Бургас предизвика интерес през последните години, след като на територията му се случиха редица любопитни събития. Преди малко повече от година там се роди кенгуру албинос, което е било износено от майка си Снежанка, също с бял цвят на козината. Животното вече порасна и е сред големите атракции за посетителите. В началото на тази година отново в зоокомплекса ему снесе огромно зелено яйце, което тежеше повече от половин килограм. Емутата често снасят яйца с такива нюанси, но това беше наистина много наситено. А и големината му бе впечатляваща, като беше няколко пъти по-голямо от обикновено яйце от кокошка.
Над 650 животни живеят на територия от 25 декара край морския град, като плановете са комплексът да се разраства още повече.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама