Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6608133 www.bgdnes.bg

Климатологът Георги Рачев: Без сняг за Коледа и Нова година

София си остава леденото кралство у нас, в събота ще натрупа сняг в планините

Ще посрещнем Коледа и Нова година с ясно и хладно време без сняг. Сутрин температурите ще бъдат минусови, но през деня слънцето ще ги вдигне около и над нулата.

Реклама


Прогнозата направи пред "България Днес" един от най-опитните и ерудирани климатолози у нас доц. Георги Рачев. По думите му това е средносрочна прогноза, която може да търпи и промяна.


"На Бъдни вечер времето ще бъде хладно и без валежи. Ще се образуват мъгли на много места, а качеството на въздуха ще бъде лошо. Такова ще е времето до Стефановден (27.12. - б.а.)", сподели експертът.


В дните до Нова година се очакват превалявания от сняг, но навръх 31 декември и през първите дни на 2018-а ще се радваме на ясно, тихо и спокойно време. Възможно е в отделни равнинни райони да вали дъжд.


"Ще се радваме на чудесно време до събота вечерта, когато очакваме нови валежи от сняг в цялата страна. Те ще образуват сериозна и трайна снежна покривка в планините над 1000 метра н.в. По този начин планинските курорти ще открият новия зимен сезон с нужния сняг. В по-равнинните части снегът ще се запази само два-три дни, преди да стане жертва на нова порция декемврийско слънце", обясни още климатологът.


Празничният 1 януари ще е доста по-щадящ и благоприятен в сравнение с първия ден на вече отминаващата 2017-а. Докато тази година посрещнахме на места с минус 13 градуса, новата 2018-а вероятно ще започне с няколко градуса под нулата, които през деня ще станат с положителна стойност.


Остава вероятността вместо със сняг първите няколко дни от новата година да ни вали дъжд така, както започна декември. Сигурното е едно, отбеляза още специалистът. А именно, че София си остава леденото кралство у нас, където снежната обстановка ще е по-сурова.


Борислав РАДОСЛАВОВ

Реклама
Реклама
Реклама