Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6608157 www.bgdnes.bg

Велко Кънев направил Антон Радичев рибар

Ако беше плувка, цял ден щях да гледам в теб, казвал на жена си

Борислав РАДОСЛАВОВ

"Велко, благодаря ти, че ме направи голям рибар. Само ти си по-добър в тоя занаят от мен. Страшно много ми липсваш! Помним те и те обичаме, не си забравен!"


С тези думи пред "България Днес" обичаният от поколения актьор Антон Радичев се обърна към големия си приятел Велко Кънев. Вчера се навършиха точно шест години, откакто инспектор Тюхчев от "Бон шанс, инспекторе" ни напусна и ни гледа отгоре.
Велко си отиде едва на 63 години. До последно комикът страдаше от рак на гласните струни и на няколко пъти се лекуваше в Германия. И макар и с болка, актьорът не преставаше да излиза на театралната сцена, където се радваше на любовта на многобройните си почитатели.

Реклама


"Никога няма да забравя как във всяка свободна секунда отиваше за риба в близкия водоем до село Герман или други наоколо. Дори часове преди представление в театъра. Багажникът на колата му беше претрупан с въдици, червеи и всякакви захранки и риболовни такъми. Дори обичаше да казва на жена си една култова реплика: "Ако беше плувка, цял ден щях да гледам в теб", сподели още пред вестника Радичев.


Двамата са не само колеги, но и близки приятели. Често си гостуват и споделят и проблемите, и радостите. Двамата са част от звездния състав на Клуб НЛО, което се превърна в най-обичаното и гледано телевизионно шоу през 90-те години.


"Остава си завинаги прекрасен човек, приятел и артист. Заедно играехме и в киното, и в театъра. Бяхме изключително близки и именно той ме запали по риболова. Обичаше да съзерцава плувката и да дебне кога ще клъвне. Така се разтоварваше и забравяше проблемите. Колко пъти съм го питал: "Велко, не е ли по-лесно да си купим риба от магазина, а не да висим с часове до водата?". А той ми отговаряше: "Не е същото, тръпката е друга, усещането е различно", връща лентата назад Радичев.


Освен в театъра, на домашни сбирки и край язовирите Кънев и Радичев са сред основните герои в любимия на поколения филм "Оркестър без име". Последното желание на Велко Кънев бе да не се снима втори такъв филм, тъй като режисьора Людмил Кирков вече го няма.


"Така беше наистина. Ние се съобразихме с неговото желание и не направихме втори "Оркестър без име". Велко завинаги остава с нас и в нашите сърца, защото беше невероятен и неповторим човек и актьор. Той не е починал, такъв човек като него не може да умре", сподели пред "България Днес" Катето Евро.


Актрисата изигра култовата роля на Рени в лентата и е основен персонаж. Тя взе участие в мюзикъла "Оркестър без име", който разтресе зала "Арена Армеец" на 1 ноември. Тя бе категорична, че той не може да се сравнява с филма, тъй като е музикално, танцувално и хумористично шоу с млади, талантливи и обещаващи актьори. Думите й подкрепи и Георги Мамалев, който също участва в мюзикъла.

Реклама


Големият ни театрален и филмов актьор Велко Кънев е роден в Елхово през 1948 г., завършва ВИТИЗ през 1973 г. Участва с главни роли във филмите "Бой последен", "Матриархат", "Мъжки времена", "Бон шанс, инспекторе!", "Да обичаш на инат" и "Оркестър без име". Последният го прави особено популярен - специално написан от Станислав Стратиев за него и останалите главни герои.


Голямата любов към Велко Кънев се видя и на поклонението му в Народния театър "Иван Вазов", където изигра едни от най-големите си роли. Той се оказа тесен за стотиците, дошли да се сбогуват с него. Президент, министри, колеги, приятели, почитатели почетоха преди шест години незабравимия човек и артист.

Най-култовите му реплики

"Таз наглед бистра водица, може да тръшне два тибетски яка! Два тибетски яка - да! Но инспектор Тюхчев - никога!" - Велко Кънев в ролята на Инспектор Тюхчев в "Бон шанс, инспекторе".


"Ще те разпопя, ееей! На съд ще те дам и няма да е по малко страшен от онзи! - Инспекторът се обръща към попа на селото" - Велко Кънев в ролята на Инспектор Тюхчев в "Бон шанс, инспекторе".


"Контрола след контрола, гумата съм сменил, резервоара съм източил, двигателя съм сменил, турил съм по-лек - мотоциклетен..." - Велко Кънев в ролята на Радо Пешев в "Да обичаш на инат".


"Може да е "Сейко", ама е назад" - Велко Кънев в ролята на музиканта Велков в "Оркестър без име".

Реклама
Реклама
Реклама