Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6609544 www.bgdnes.bg

Няма виновни за проспаните жалби от убитата Елена

Прокуратурата само с препоръки за неглижираните сигнали срещу килъра от "Лагера"


Без наказани ще приключи скандалът с неглижираните жалби от 42-годишната Елена Василева за тормоз срещу мъжа й Венцеслав, който я уби. Наскоро е приключила проверка на прокуратурата във връзка с 4 сигнала, подавани от жената, но за престъпното нехайство на органите ще бъдат издадени само препоръки за подобряване на работата, научи "България Днес".
Както стана ясно, на 4 пъти Елена е предупреждавала полиция и прокуратура, че съпругът й Венцеслав Василев я тормози, следи я и заплашва да я убие. Според свидетели от години Венцеслав тероризирал психически жена си и й посягал, а от известно време тормозът се пренесъл и на работното място на Елена.

Реклама


През 2015 г. тя си е издействала ограничителна заповед, според която мъжът й не трябвало да я доближава на по-малко от 100 метра. Въпреки сигналите и оплакванията за Венцеслав не последвали нито наказания, нито предупреждения. Последната жалба Елена подала в Софийската районна прокуратура около 12 часа на фаталния 18 август т.г.
Два часа по-късно седнала с приятелката си Милена в заведение "Колектив" в столичния кв. "Лагера". През цялото време 64-годишният Венцеслав, на когото викали Стойне заради презимето му, я следил със ситроена си.
Той отишъл до масата на жена си и поискал да говори с нея за децата. Елена отказала и го предупредила, че ще се обади на тел. 112, ако не си тръгне. Огорченият мъж си тръгнал, но за кратко. В 14,55 се върнал и отново се приближил до жена си, като този път взел пищова си "Зиг-Зауер". Тя му казала, че ще се обади на спешния телефон, и тръгнала да набира номера. Венцеслав започнал да крещи: "Съсипа ми живота!". След това й заявил да се обажда, щом така е решила.
Вместо да чака, той повдигнал с лявата ръка тениската си, а с дясната взел пищова. Насочил го към любимата си и стрелял 5 пъти. Четири от изстрелите попаднали в тялото на Елена, като я ранили в брадичката, гръдния кош и корема. Куршумите разкъсали повечето й органи, установили патоанатомите.
Разстреляната жена се свлякла на земята, а убиецът се качил в колата си и отишъл да се предаде в Шесто районно. Той е обвинен в причиняване на смърт по особено опасен начин за мнозина, предвид че заведението се е намирало в междублоково пространство до градинка с деца. Венцеслав получи и обвинения за незаконно оръжие.

Разрешителното му изтекло през 2008 г. и службите не са взели мерки да изземат пищова.
Междувременно се разбра, че убиецът има рак на простатата. Той се признал за виновен, с което ще си издейства по-лека присъда. Разследването срещу него бе приключено в рекордно кратък срок от два месеца от прокурор Виктор Тарчев.
Вчера процесът трябваше да започне в Софийския градски съд, но съдебният заседател Нели Жекова го спъна на старта. Тя отишла в чужбина, без да уведоми председателя на състава съдия Евелина Папазян за отсъствието си. Заради това съдийката ще предложи Жекова да бъде глобена. Подсъдимият обаче настояваше делото да се гледа: "Искам да се даде ход и да се решава делото. Тук съм, за да ме съдите". Това ще стане на следващата определена дата в първите дни на 2018 г.
В залата се появи майката на Елена - Стефка Тунева, която остана безмълвна пред убиеца на детето си. Възрастната жена е определена за настойник и гледа двете дъщери на Елена и Венцеслав - Дария и София.


Като Виола

Заради нехайството на институциите случаят с убийството на Елена Василева прилича на този със затритата Виола. Тя бе убита в края на юни от приятеля си наркоман Стефан Станев. Срещу него близките на бившата му жена подали пет жалби, но от прокуратурата ги прекратявали. По повод отказите да се образуват дела тогавашният районен прокурор на София Петър Белчев хвърли оставка.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама