Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6610157 www.bgdnes.bg

Златен град се крие в Балкана

Иво АНГЕЛОВ

Древен златен тракийски град от VI век преди Христа се крие в недрата под пловдивското село Васил Левски. Предполага се, че населеното място е най-старото в света, като тепърва предстои това да бъде потвърдено с официални факти.


"Градът е разположен на площ от 35 декара, а до момента са извършени разкопки на около един декар. Така че предстои още много работа и е възможно да бъдат открити и други интересни неща. Храмът в града е с керемиди (70 на 50 сантиметра големина) със златно покритие, което е имало чисто практично предназначение - да предпазва от проникването на влага. Предполагаме, че храмът е най-старият тракийски у нас", разказа пред "България Днес" доц. д-р Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив и ръководител на разкопките в златния град.

Реклама


Населеното място е било изключително добре развито за времето си - имало е улици и канализация, а за строителството на сградите са били използвани каменни блокове. Разкопките на обекта започвали и спирали на няколко пъти през годините, като основната причина за това е финансирането. "Годишно са ни необходими около 100 000 лева, за да разкрием цитаделата. Ако работим с добри темпове, може да е напълно готова до 4-5 години", обясни Кисьов.


Дворецът на тракийския владетел, който все още не е ясен, е бил построен от големи каменни блокове. Керемидите, с които е бил покрит, са били изрисувани. Цялата царска резиденция с прилежащите постройки е била укрепена с масивна крепостна стена, достигаща на места до 2 метра. В проучената досега площ от около 4 декара са открити луксозни предмети, внос от Древна Гърция и Египет. Ако бъдат открити надписи, може да се научат имената на владетеля и златния град.


Междувременно общината в Карлово задейства процедура тракийският град край село Васил Левски да придобие статут на национален паметник на културата и да получи държавно финансиране. "Ще търся всички възможности да покажем на света най-стария тракийски град и част от неговото великолепие, коментира кметът на Карлово Емил Кабаиванов. И допълни: "Още през 2018 година ще организираме международна научна конференция, на която да представим тракийската царска резиденция, храма и древния град".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама