Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6611851 www.bgdnes.bg

И пионките на Цветан Василев отиват на съд

Мистериозна счетоводителка, скрила дял от богатството на банкера, става част от процеса за фалита на КТБ

Граждански иск за рекордните 4,4 милиарда лева са завели синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка Ангел Донов и Кристи Маринова. Ответници по него са Цветан Василев и част от останалите 17 обвинени за фалита на трезора. Това стана ясно вчера при стартиралия в Специализирания наказателен съд мегапроцес по аферата „КТБ“.

Реклама


Минути след началото на заседанието от прокуратурата сами поискаха отлагане. Като повод те изтъкнаха факта, че Василев не е призован редовно и не присъства в залата. Оказа се, че пратените призовкари от спецпрокуратурата са го търсили безуспешно на домашния му адрес в София. Чрез съдебна поръчка материали са пратени и в Сърбия, където Цветан Василев се укрива, но тя не е изпълнена до момента. Така банкерът няма как да обяви дали има възражения по дългия над 5000 страници обвинителен акт. В него са посочени 76 престъпления, извършени от боса на КТБ. Сред тях са създаване и ръководство на организирана престъпна група, източила корпоративна банка с фиктивни кредити към кухи фирми, и длъжностно присвояване на 205 млн. лева от касата на банката.
В опит да спасят положението спецпрокурорите предложиха документите да бъдат връчени на адвокатите на Василев, но те очаквано отказаха, тъй като нямат такова задължение. След като се оказа, че липсват защитници и на други от обвиняемите, процесът се отложи за 23 януари.


Тогава най-после трябва да се проведе т.нар. разпоредително заседание. На него съдът трябва да изслуша всички страни и взема решение дали да даде ход на делото. Самото то трябва да започне с изчитането на колосалния по обем обвинителен акт дума по дума.
Едва след като това стане, към процеса може да бъде присъединен и искът на синдиците. Неговото разследване ще върви паралелно с наказателното производство. Целта при осъдителна присъда е да бъде конфискувано заграбеното вече от обръча около Василев. Освен личното богатство на банкера синдиците ще настояват да бъде отнето и това, което е успял да прехвърли на свои подставени лица, твърдят запознати.
Същия иск вече е завела паралелно и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. В него, също както и при синдиците, детайлно са описани схемите за заличаване на следи от Василев и имената на предполагаемите негови пионки. Сред тях са няколко безработни цигани, криминално проявени сърби, бежанец от Алжир и мистериозна счетоводителка от София. Схемата е реализирана с дейното участие на дъщерята на Василев, която поне три пъти идва тайно у нас, разкриват спецченгета. Очаква се пионките на Цветан Василев да бъдат привлечени като страна по процеса за конфискация.
Сред имената на обявените за подставени лица фигурира и счетоводителката Илина Нотева чрез фирмата й "Акаунт сървиз 2009". Младата дама от години е сочена за доверено лице на Цветан Василев, а името й се появява като управител на няколко от неговите дружества пирамиди и страна по сделка за покупка на телевизия ТВ7, обясняват запознати.
Повод за включването в иска на 35-годишната Илина е нейно участие в многомилионна схема за спасяване на част от недвижимото имущество на банкерската щерка Радосвета, купено с парите от КТБ.
Самата афера стартира през 2015 г. По това време имотите на Радосвета Василева още не са запорирани. Пропускът й позволява за няколко седмици да прехвърли на Нотева множество офиси и имоти в София и по морето, придобити с пари от КТБ. Самите сделки са на цени, далеч под пазарните, което дава повод на държавата да поиска развалянето им с мотив, че са фиктивни.

Прокурори го молят да се яви

"Ако г-н Цветан Василев е добросъвестен и иска да се яви пред българското правосъдие, няма пречки и в момента да даде съгласие пред сръбския съд за екстрадиция. Ние сме страна от ЕС. Един бивш министър-председател каза, че в България няма смъртно наказание. Аз казвам, че поне част от подсъдимите са със същите обвинения като на Василев, те обаче добросъвестно се явяват. Те са обикновени служители в КТБ и не ги е страх от нищо", коментира наблюдаващият прокурор по делото за източването на КТБ Иван Гешев.
Обвинителят заяви, че доказателствата срещу Цветан Василев са железни и колегите му имат интерес те да станат публично достояние.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама