Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6612112 www.bgdnes.bg

Общинарят трафикант - ортак с висаджии и контрабандисти

Съдружник с хора, близки до бившата ВИС-2, и мощни контрабандисти, се оказа арестуваният за трафик на емигранти общинар от Свиленград, показа проверка на "България Днес".
Христо Минков, който е бивш кмет на града от СДС и настоящ общински съветник от ГЕРБ, бе задържан при специализирана операция на ГДБОП във вторник. Заедно с него зад решетките бе прибран и синът му Благовест заедно с трима техни помагачи. Според специализираната прокуратура Благовест Минков е шеф на организирана престъпна група за прекарване на хора през границата. Бандата на Минков-младши и тримата негови помагачи действала от началото на 2017 г. на територията на Свиленград. След получен сигнал в ГДБОП те са поставени под постоянно наблюдение. Така разследващите документирали нелегалното вкарване у нас на група от 44 иракчани в района на село Труд. В прекарването на чужденците е участвал и бащата на Благовест Христо Минков, разкриха разследващи.
Спецченгета посочват, че тепърва ще се установяват подробности около създаването на групата и конкретната роля на всеки участник. По неофициална информация трафикът на мигранти е осъществяван с помощта на гранични полицаи, а чадър осигурявал висш магистрат от района. Докато се установи истината, от специализираната прокуратура поискаха постоянен арест за трафикантите.
Твърди се, че контактите с правилните хора са осигурени по линия на бившия кмет Христо Минков. Според слухове в Свиленград настоящият общинар от ГЕРБ е известен като човек, гравитиращ около хора със солидно криминално минало. Връзката на Минков с оперативно интересни лица е видима и от официалния му бизнес. Гербаджията в момента е съдружник в две дружества - "Волф Милениум" и "Мега Бг Груп", показва справка в търговския регистър. С първата Минков вече почти десет години държи договора за почистване на боклука в Свиленград. Отскоро е спечелил и поръчка за сметосъбиране на граничните пунктове Капитан Андреево и Капитан Петко войвода. Публикации в различни информационни агенции сочат "Волф Милениум" като част от обръча около висаджията и боклучийски бос Румен Гайтански-Вълка.


Официално дружеството е собственост на Христо Минков и партньорите му Йовчо Кьосев и Катя Петрова. Кьосев от своя страна е сочен от ченгета за човек, гравитиращ около бившата ВИС-2. През годините неговото име се появява в няколко фирми, свързани с групировката, включително и като съдружник на Румен Гайтански. Най-любопитна е историята на "ДИГ-94". Дружеството е създадено в далечната 1995 г. от основателя на ВИС Васил Илиев и дясната му ръка Димитър Димитров-Маймуняка. В протоколи от общи събрания тя директно е сочена като дъщерно дружество на висаджийският „ВАИ - инвест холдинг". За управител е избран Маймуняка, който развива трескава дейност. В мътните години на прехода висаджийската фирма успява да се сдобие с терен на входа на ГКПП Капитан Андреево, върху който вдига бензиностанция, ресторант и две чейнджбюра. Малко преди смъртта си Маймуняка и „ВАИ холдинг“ прехвърлят акциите си в "ДИГ-94" на името на Йовчо Кьосев. Оттогава аверът на арестувания трафикант и общинар от ГЕРБ е едноличен собственик на фирмата.
Любопитна история има и съдружникът на Христо Минков във фирма "Мега Бг Груп" Геньо Генев-Момковеца. В Свиленград Генев е известен като един от най-мощните контрабандисти. За първи път името му се появява в полицейските сводки през далечната 1999 г., след като е заловен при опит да внесе нелегално от Турция замразени пилешки бутчета за близо 20 милиона лева.
Малко след това фирмата на Момковеца „Експрес-ЕГ“ е обявена заедно с още десетки дружества, свързани предимно с ВИС-2, в списъка на некоректните фирми, свързани с контрабанда.

Турска връзка

Дейността на Геньо Момковеца се разраства след 2012 г., когато започва да се сдружава с известния турски аферист Туран Йозкалъч, разкриват спецченгета. Любопитно е, че по това време Генев привлича като свой съдружник в "Мега Бг Груп" и общинаря Христо Минков.
Малко след това спецченгета разбиват няколко канала за трафик на цигари, организирани от Момковеца. Последният случай е от миналата година, когато край Хасково бе заловен ТИР, натъпкан с 1300 мастербокса нелегални папироси за над 5 млн. На прсконференция за организатор на схемата от МВР обявиха именно Геньо Генев. Босът обаче успя да се измъкне и бе обявен за международно издирване.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама