Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6612200 www.bgdnes.bg

Разпитват антимафиот по делото срещу Гребеца

Бившият зам-шеф от ГДБОП Валентин Цоновски ще бъде привикан на разпит по делото срещу Любомир Димитров-Гребеца за две убийства на членове на "Наглите", научи "България Днес". Разпитът на антимафиота бе поискан от защитата, защото Цоновски бе сред основните разследващи бандата за отвличания. Като такъв е провеждал беседи с Гребеца и с бившия му авер Даниел Димитров-Релето, който го натопи. Разговорите между ченгетата и "Наглите" са записвани и част от тях дори бяха изслушвани в съдебната зала.
Цоновски вече беше разпитван и по делото "Килърите" на Пешо Сумиста, след като разби фабриката им за поръчкови убийства. Скандалният топкомисар бе пенсиониран, след като различни гангстери пропищяха, че ги е притискал да заковат различни знакови фигури от ъндърграунда. Сред оплакалите се са свидетелите срещу Златко Баретата - Димитър Вучев-Демби и Димитър Йоневски, както и Пешо Сумиста. Любо Гребеца също пропищя от Цоновски, като го обвини, че го е накарал да признае как Алексей Петров е бил мозъкът на "Наглите".

Един от гафовете, с които Цоновски ще се запомни, е случаят с отвлечената и убита Мирослава от Перник и последвалото самоубийство на заподозрения за похищението й Стойчо Стоев-Чочо. Пернишкият разбойник се самоуби при мистериозни обстоятелства в дома си и въпреки че бе с белезници на ръцете, се гръмна пред погледите на три ченгета, сред които и Цоновски.

След като "Наглите" си получиха присъдите за отвличанията, сега Гребеца е на подсъдимата скамейка за убийствата на Иван Пайнавелов-Сапата и Юлиян Лефтеров-Кунгфуто. Делото обаче временно зацикли, след като едната съдийка от петчленния състав излезе по майчинство. Наскоро тя родила и съобщила, че няма на кого да остави бебето. Случаят с новороденото стигна и до зам.-шефката на Софийския градски съд Даниела Борисова. Тя разговаряла по телефона с родилката, която я уверила, че може да се появи за заседание след около два месеца. Така няма да се налага да отсъства дълго и процесът да започва отначало заради неизменност на състава.
Така в края на февруари, ако съставът се окомплектова, делото може да приключи. Освен Цоновски се чака разпит и на Деяна Михалкова, бившата половинка на Сапата, която има дете от него. Жената е в Лондон, а магистратите я издирват от месеци. За предишно заседание се оправдаваше, че е болна от шарка. Вчера стана ясно, че не е успяла да пътува за родината заради влошената метеорологична обстановка на Острова и отменените полети.
Основният свидетел срещу Гребеца е Данчо Релето, който признава, че само е шофирал колите на похитителите. Той разказва как са се срещали в полите на Витоша и как решили да инсценират отвличането на Кунгфуто, за да вземат откуп от заможния му вуйчо Александър Чонков. Нещата с мнимия откуп се объркали и на закътано място край Бистрица Гребеца гръмнал Кунгфуто в предварително изкопан гроб.
Няколко месеца по-късно Гребеца се скарал със Сапата, който имал да му връща 20-30 бона за джип. При скандала длъжникът взел да обижда кредитора си, който не издържал и го повалил с два куршума на земята.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама