Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6612201 www.bgdnes.bg

Как се раждат "Sweet dreams"

Дейв Стюарт от британския синти-поп дует „Юритмикс“ разказа пред „Гардиън“ историята по създаването на един от най-големите им хитове Sweet Dreams. В периода по работата над композицията музикантът бил почти постоянно на амфетамини, по собственото му признание.

Стюарт си спомня как заедно с вокалистката Ани Ленъкс били на турне в Австралия като част от групата The Tourists, но посред турнето „Туристите“ се разпаднали. В резултат Стюарт и Ленъкс прекарвали свободното си време в хотелската си стая, опитвайки се да измислят песен. При това певицата се намирала в депресия.

Реклама

„Ани лежеше на пода, свита в ембрионална поза, когато аз успях да измисля бийта и рифа на парчето. Тя първо попита: „Какво, по дяволите, е това?“, после скочи и засвири на втория синтезатор. Така песента се роди от дуела между двата синтезатора“, разказва Стюарт.

Музикантът подчертава, че отначало продуцентите отказвали да купят парчето, поради липсата на припев. Всичко се променило, след като едно радио в Кливланд, САЩ, започнало постоянно да пуска парчето.

Ленъкс добавя, че хората много често разбират неправилно текста на песента, а именно строфите „Някои искат да те използват/ някои искат да бъдат използвани./Някои искат да злоупотребяват с теб“.

„Хората смятат, че става дума за секс и садо-мазо, но това изобщо не е така. Много хора смятат, че тази композиция е една от най-важните в брит-попа, но не разбират за какво става дума в нея. Някои дори мислят, че пея: „Сладките мечти са направени от сирене“ (Sweet dreams are made of cheese)“, оплаква се певицата.

Погрешната поява на сирене в текста е доказана и от анкета на стрийминг платформата „Спотифай“ – Там Sweet Dreams оглави класацията на песните, чиито текстове най-много фенове чуват неправилно.

Пълното название на песента е Sweet Dreams (Are Made of This). Композицията излиза като сингъл през 1983 г., на нея е наречен вторият им албум и тя е най-успешният им хит. Попада в списъка с 500-те най-велики песни на всички времена на списание „Ролинг Стоун“

Реклама
Реклама
Реклама