Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6613576 www.bgdnes.bg

Актьорът и депутат Стефан Данаилов: Болен съм, жал ми е за другите

С драматични дебати парламентът отхвърли ветото на президента за лекарствата

"Това отношение към хората е нечовешко! Много ми е мъчно за този изстрадал народ. Подкрепям ветото на президента, защото като онкоболен в момента съм в ремисия и, да, мога да си платя за лекарства, поне в момента. А хилядите хора, които не могат да го направят, те какво, да умират ли? Ние не сме ли тук, за да мислим за тях, не са ли ни избрали те, не може ли човещината веднъж да е над всичко друго." Така големият Стефан Данаилов подкрепи президента Румен Радев, който наложи вето върху Закона за бюджета на НЗОК.
Ядосаният, но и тъжен Ламбо дойде в залата, след като гледал по телевизията развоя на събитията от Народното събрание. В залата той взе думата сред притихналото множество и каза: "Ако три-четири години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец. Няма начин да не сте загубили близки от тая гадна, мръсна, тежка болест", попари всички Данаилов.
"Хайде да направим две групи и да се разходим из онкологията и хематологията. Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат. Не ме интересуват тези милиони, те не са отишли на вятъра, явно, но дайте да направим един жест. Аз се обръщам към вас като ваш приятел, като човек, който ви обича, дайте да постъпим най-човешки, страшни са тия мигове, когато чакаш да дойде лошото, или да дойде доброто, разчитам на вашия разум", призова Ламбо.
Навършилият скоро 75 години актьор не бил планирал извънредното си появяване на работа. В това го обвини председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Уважавам го, но в днешния дебат Стефан Данаилов беше употребен. Няма човек, който да няма близък или да е загубил близък заради ракови заболявания. Баща ми почина на 62 години от рак и затова не искам да се спекулира с темата в пленарна зала", посочи той. "Уважение и респект към Стефан Данаилов, но винаги трябва да се търси балансът. Казахте за младите хора, за самия вас, слагам тук и тези, които си заминаха. Това, което днес трябва да говорим, е да търсим политики, които да стигнат до хората и да предотвратим заболяванията", обясни Цветанов.
"Можеше да излезе да говори Вежди Рашидов и той също се лекува от рак. Mожехме да поканим Йорданка Фандъкова, която също преодоля онкологично заболяване - каза още Цветанов. - В този дебат не трябва да има популизъм. Нека да не спекулираме с това, че с увеличаването на бюджета ще се реши проблемът. Проблемът няма да се реши. Трябва да го решим с необходимата превенция", поясни председателят на ПГ на ГЕРБ. В отговор депутатът от БСП Стефан Данаилов заяви: "Всякакъв съм бил, само употребен не съм бил. Употребен ми звучи като изнасилен. Другарю, Цветанов, мислех, че имате по-високо мнение за мен. Никой не ме е викал тук, аз съм болен човек. Каквото и да говорите и да го крещите, няма да стане по този начин. Малкият жест, който очаквах, че ще се случи от вашата парламентарна група, явно няма да се състои, за което искрено съжалявам", каза тъжно Ламбо.
Веднага след това "България Днес" се свърза с бившия министър на културата Вежди Рашидов. "В момента имам рожден ден, подготвям си изложба тази вечер и изобщо не искам да говоря за политика", лаконичен бе той. Омбудсманът на републиката Мая Манолова обаче също застана зад ветото на президента. "Ще атакувам решението пред Конституционния съд. Гражданите имат право на безплатна помощ и обслужване. Да вземеш на болния надеждата и да я обърнеш в числа, е направо ужасно", каза Манолова. Самата тя също преодоля онкологично заболяване само преди месеци.
"За съжаление, взимат и последната надежда на хората в борбата с коварната болест. На всички ние, които сме в ремисия болни от рак. Преминах през този ад, който ми даде уроци, станах много съпричастна към болката на другите. И Бога ми, това не са пари на политиците, нали те са там, за да ни защитават нас, да мислят за нас?" Така избухна и Николина Чакърдъкова, която преди години също преодоля тежкото заболяване.
Вчера парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху Закона за бюджета на НЗОК през 2018 година. "За" гласуваха 126 народни представители, а 95 бяха "против".

Миро от "Мери Бойс Бенд":

Едва се спасих, а сега?

"Едва се спасих от коварното заболяване, а сегa?" С този въпрос се обръща към политиците музикантът от "Мери Бойс Бенд" Миро, който пребори коварната левкемия преди години. Тогава цялата нация помогна с концерт и пари да се намерят средства за лечението на музиканта. "Много хора се предават, като видят огромната сума, която трябва да се събере за лечение. И сега си казваме: дотук добре, а после", тъжна е и съпругата на Миро - Мери.


        Ваня Костова:

Oбричат ни на смърт!

"Държавата обрича на смърт всички, които в някаква степен са преживели онкологично заболяване.

Когато аз открих бучката на гърдата си, преживявах всичко доста трагично", каза пред вестника певицата Ваня Костова за болестта, която е преборила. В най-тежките мигове до Ваня бил синът й Боян Михайлов - студент по медицина и певец. Именно той даде гласност на проблемите на майка си заради кампанията "От любов към живота". "Направих го, за да знаят хората, че това е преодолима болест, само трябва навреме да се открие", заяви той.

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама