Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6613688 www.bgdnes.bg

Вълци глозгат крави

Невиждана агресия в Сакар планина 

Три хищника убили 16 овце и 4 кози 

Агресивни вълци нападат и убиват домашни животни в Сакар планина.
Последната зрелищна атака е в кошара в хасковското село Равна гора, където три хищника умъртвили 16 овце и 4 кози. Вълците толкова агресирали, че нападнали и крави, които са няколко пъти по-големи от тях. Едрите домашни животни успели да разблъскат нападателите си, но десетки от тях били с наранявания.
Свидетели на бруталните сцени разказват, че пространството около кошарата било в кървища и вътрешности.
"Аз съм мъж на 45 години и никога в живота си в нашия район не съм виждал вълци. Да, чакали има много, но вълците ни изненадаха. Да се чуди човек откъде са дошли - дали от Турция, дали от Родопите, никой не знае. Много са опасни, то скоро може и по домовете и дворовете на хората да започнат да влизат", сподели с присвито сърце Костадин Господинов, кметски наместник на селото в дебрите на Сакар планина.
Вълците вероятно са били три, тъй като труповете на животните са разнесени в три различни посоки. Предполага се, че са били майка с поотрасналите й вълчета. Хищниците действали изключително хитро - успели да изровят дупки под 2-метровата телена ограда и така се шмугнали при жертвите си.
По време на нападението големите кучета пазачи били вързани, тъй като имало разгонена женска. След като усетили врага, псетата се разлаяли. Пазещият овчар излязъл да види какво става, но мъглата била толкова гъста, че не успял да забележи нищо обезпокоително. На сутринта пред очите му се разкрила зловеща гледка с кървави елементи.
Кошарата е собственост на Николай Добрев, който е ловец. Заедно с дружинката му ще дебнат за вълците и ако се наложи, ще ги отстрелят, за да спрат с поразиите.
След инцидента собственикът на животните се принудил да ги премести в друго село, защото не искал бизнесът му да приключи набързо. "Младо момче е, преди 2 години се захвана с животните и не иска всичко да приключи толкова бързо. Каза ми: то още 2-3 пъти да влязат вълци и стадото ми ще изчезне", допълни Господинов.

Иво АНГЕЛОВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама