Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6614141 www.bgdnes.bg

Ето ги перлите на рудодобива в България

Деси и Веси работят всеки ден на 500 м под земята

На 500 метра под земята и наравно с мъжете работят две красиви дами. Вместо в уютен офис Деси и Веси слагат каска и ботуши и всеки ден влизат в рудниците на "Горубсо" в Мадан.


"Щастлива съм, че не работя в офис, закотвена на един стол. Не ми пречи, че в мината е мръсно и кално. Моята работа е изключително отговорна. Трябва до милиметър да изчисля къде се намираме и накъде миньорите трябва да копаят. Долу няма джипиес", сподели пред "България Днес" Десислава Атанасова, чиято професия се нарича маркшайдер.

Реклама


Чаровната родопчанка е само на 28 години, но не се плаши от голямата жега и влажност дълбоко в недрата на земята. В началото мъжете я приели резервирано, но за тях вече е "повече сестра, отколкото жена".


"Част от работата на маркшайдера, освен да следи за правилното прокарване на минните изработки и задаване на направление за посока, е да замерва и изчислява отбитата земна маса, избурена от миньорите, както и напредъка като метраж и всеки месец да изготвя акт за извършени експлоатационни работи. Спрямо тези замери и последващи ги изчисления се формират заплатите на миньорите", разказва Деси.


В рудника срещнала и съпруга си, който бил командирован от своята фирма до Мадан.
"Имаме дъщеричка на две години и половина. Казва на децата в яслата, че мама работи с каска и ботуши в рудника и там е срещнала тати", разказва брюнетката и допълва, че работата с мъжете е изключително приятна, а атмосферата е постоянни шеги и закачки.


Огромно удовлетворение да работи в рудника изпитва и приятелката й Веселина. Тя е на 30, а 9-годишният й син се гордее с нея.


"Казва ми - "уау, ти си велика. Другите майки не правят така". Мъжко момиче съм, зодия Лъв. Изключително подредена и организирана. И ние с Деси като малките деца се радваме, когато успяваме в работата си, защото сякаш преоткриваме света. Голямо щастие е да откриеш рудата", споделя родопчанката, чиято работа е също да описва и взима проби от откритите залежи.


Миньорите в Мадан не флиртуват с нея, а по подобие на Деси я приемат за сестра. "Ужасно щастлива съм, че няма забежки и връзки в работата. Твърд характер съм, но и страшно позитивна", разказва Веси, която паралелно с работата се грижи сама за сина си и учи висше, а сърцето й е свободно.


И Деси, и Веси са доволни от заплатите си и първата категория труд. И за нищо не биха сменили работата под земята с висенето пред компютър.

Борислав РАДОСЛАВОВ

Реклама
Реклама
Реклама