Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6614600 www.bgdnes.bg

Чеци пресъхна от жажда

Чутовен цирк спретна подсъдимият за жестоко убийство в Борисовата градина Николай Русинов-Чеци. Соченият за палач на девойката се яви пред върховните магистрати за втори път, твърдейки, че е невинен, въпреки осъдителните присъди на първите две инстанции. Внезапно той изпадна в дива истерия, след като му дадоха думата.
"Не съм пил вода от сутринта. Моля, дайте ми поне глътка", примоли се с треперещ глас и сълзи на очи Чеци на върховните магистрати. Като орлица от мястото си скочи майка му, която е неотлъчно до Русинов на всяко заседание. Тя извади бутилка с вода и му я подаде, но драмата прерасна в скандал.
"Не искам тази вода. Вътре са ми сложили цианкалий. Искат да ме убият! Искат да ме отровят", крещеше в несвяст и се тръшкаше едрият мъжага, за когото се твърди, че е насилил и убил по жесток начин 28-годишната Яна Кръстева. Безумната сцена, която се разиграваше във Върховния съд, извади за първи път от равновесие почерненото семейство на жертвата, които бяха в пълен състав, насядали на съдебните скамейки.


"Нагъл убиец! Не те ли е срам, бе! Седем години ни правиш на луди!", избухна бащата на убитото момиче Явор Кръстев. Той и съпругата му Росица са частни обвинители срещу Чеци за смъртта на дъщеря им Яна. Тя бе открита обезобразена от бой, с разкъсани дрехи и завита под шалте в храстите на парка през юли 2011 година. Вечерта била на концерт в парка по случай приемането си в Софийския университет. Съдебномедицинските експертизи доказват, че Николай е бил последният човек, с когото Яна е правила секс, а дрехите й са разкъсани от него. Кръстева е имала два телефона, единият, от които е изключен, с изхвърлена карта и батерия, като следите по апарата са от Чеци. Намерена е две денонощия по-късно - почти разложена заради адските жеги и пребита до неузнаваемост.
"За първи път избухвам по този начин. Успях да се въздържам през всичките 7 години, в които му търпя номерата на тоя", разтрепери се бащата на девойката. Като частен обвинител той слушаше в залата всеки детайл за мъчителния начин, по който е издъхнала дъщеря му - след 30-минутна агония, докато е осъзнавала, че умира.

Реклама


По трупа й са открити биологичен материал и косми от Чеци. Той напуснал страната веднага след инцидента и бе обявен за издирване. След това се върна и се предаде, но бе разпитан само като свидетел.
През октомври 2011 година той бе арестуван за първи път като заподозрян за убийството. Заковаха го резултатите от австрийски експертизи на космите му, които потвърдиха, че 5 от 7-те косъма, открити по тялото на жертвата, са категорично негови.
Още редица косвени доказателства има срещу Чеци. Той е бил край местопрестъплението, когато Яна е била убита. Засечени са клетките на мобилния му телефон и е установено, че на развиделяване упорито е ровил в интернет, за да си резервира билет за Турция.
"За мен няма съмнение, че той е извършителят. И поведението му го показва, нервите му не издържат. Но той продължава да упорства, че е невинен", ядосват се близките на девойката.
Русинов успя да отложи процеса с цял месец, след като демонстративно и изненадващо се раздели с дългогодишния си защитник – мастития адвокат Иво Найденов през ноември. Чеци го упрекна, че не успял да го извади от зандана. Но за опитните адвокати е ясно, че това не е във възможностите на никого, защото Чеци е бил спипан да резервира билети за ЮАР веднага след като е бил разпитан като свидетел. Тази страна няма правни договорки с България и веднъж отпрашил натам, Чеци никога повече няма да се весне у нас.
На заседанието пред ВКС в петък Чеци се яви със служебен защитник и майка си. Той нарече присъстващите "комунисти" и отказа до последно да пие от водата, доставена му от съдебната охрана по нареждане на върховните магистрати.


Присъда през 2018 г.

До месец е пожелателният срок, в който върховните магистрати ще се произнесат за съдбата на Чеци. Те може да върнат делото за преразглеждане за последен път или да потвърдят някоя от присъдите на по-долните инстанции.
На първа инстанция Чеци получи най-тежката присъда - доживотен затвор за това, че девойката е била умъртвена по особено жесток начин.
На втора инстанция обаче апелативните магистрати постановиха 19-годишна присъда, която Чеци почти излежа, докато се точи процесът.
За да се установи жестоко ли е убита Яна, ВКС назначи нови експертизи. След като те излязоха, апелативните магистрати увеличиха наказанието само с една година - на 20 години в зандан. За почернените близки това наказание е леко.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама