Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6614608 www.bgdnes.bg

1 г. за ексченге, ограбило инкасо с чукове

Бандата, свила 50 бона, след като разби инкасо автомобил с чукове, се размина със смешни наказания! Апашите, сред които и бивш полицай от сектор "Грабежи" в СДВР, се признаха за виновни за бруталния грабеж и сключиха споразумения с прокуратурата за минимални наказания от около година, научи "България Днес".
В началото на ноември т.г. ексченгето Георги Живанкин и ортаците му Илиян Илиев и Юрий Ваклев-Руснака предпочели делото срещу тях да приключи, отколкото да се влачат с години по съдилищата. Соченият за лидер на обирджийската банда Николай Видолов е в Кипър и делото срещу него се води задочно.
Четиримата отговарят за участие във въоръжена банда за обири и за грабеж на инкасо автомобил на чейнджбюро. Ударът става на 27 ноември 2012 г. В 17,20 ч., когато със своя "Форд Ескорт" Илиян препречил пътя на "Рено Клио", което превозва пачките. Живанкин и Видолов слезли и строшили с чукове стъклата на двете предни врати. Ексченгето напръскало шофьора с лютив спрей и му изкрещяло: "Дай парите". В това време Видолов дръпнал чантата с банкнотите и офейкали.
Шофьорът Илиян е задържан минути по-късно в кв. "Сухата река", а Видолов и Живанкин са заключени, след като са се опитали да избягат пеша. Във форда и в домовете на обирджиите били открити 15 350 лв., 1650 долара и 1600 евро, които се предполага, че са от плячката. Намерени са сандък с инструменти, чук, защитни очила, спрей, три бойни и един газов пистолет, маска с прорези, 8 скъпи часовника и телефони.

За Живанкин става ясно, че е бил уволнен дисциплинарно през 2009 г., защото е хванат да снася информация на престъпници. След ареста той е разпитван от колегите си в бившия си кабинет за назидание. Пред тях признал, че се чувствал обиден, задето е уволнен. Групата е наблюдавана от повече от три месеца и се знаели намеренията и действията й, обяснява на пресконференция тогавашният директор на Национална полиция главен комисар Ангел Антонов. По думите му групата е планирала и други обири на банки и пощенски клонове в страната.
Става ясно, че бандитите планирали да ограбят 130 бона от пощата в Пирдоп, но не успели с плана, защото били задържани. Парите били за пенсии на хора от района. В схемата участвал и главният касиер на пощенския клон, който намерил форда, с който се придвижвали обирджиите. Живанкин и Илиев трябвало да пристигнат с влак в Пирдоп, да нападнат с оръжие охраната, която пренася парите. Илиян щял да подсигури специални топчета от пирони, които трябвало да хвърли на пътя, ако някой ги преследва. Били се уговорили при "опашка" да зарежат колата и да се скрият в брезова горичка.

Соченият за тартор на схемата Видолов се подвизава в Кипър. Оттам подписал декларация, че няма против останалите трима негови авери да сключат споразумение. Документът е изпратен чрез международна куриерска фирма. Родните магистрати са се свързали с колегите си там и са поискали правна помощ за предаването на българина, но без успех. Видолов трябваше да лежи в пандиза за обир на златарско ателие в ЦУМ, но духна заради промени в закона.
Освен за участие в групата, грабежа на инкасото и подготвяния удар на пенсиите Живанкин е наказан и за държане на оръжие - пистолети "Макаров" и "Браунинг" и 8 патрона. Общото му наказание е 1 година и 3 месеца. Илиян Илиев се отърва с година и половина решетки. За него влиза в сила 3-месечна присъда за шофиране в пияно състояние, тъй като извършил грабежа през изпитателния срок. Заради изтекла давност той имал възможност да се спаси от обвинения, че карал кола с чужди регистрационни табели, но поискал да бъде наказан и за това престъпление.
Юрий Ваклев, който е свидетел срещу "Килърите 2" на Вальо Бореца, се отърва с една година затвор. Това е общото наказание и за други кражби, които извършил.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама