Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6616596 www.bgdnes.bg

Дете живее само на праскови

Праскови и само праскови е единственото меню за болното от рядка болест 2-годишно момче от Канада.

Мика Габриел Масон Лопес страда от синдром на предизвикан от хранителни белтъчини ентероколит (FPIES), което не му позволява да яде нищо на животинска основа. За ужас на родителите му болестта на малкия има усложнения и не може да поглъща никакви плодове и зеленчуци освен праскови. Те са единственото, което може да хапва, без да повръща и да има диария.

Реклама

"До края на живота си момчето трябва да яде само и единствено този вид плод, ако не иска да има здравословни проблеми", категорични са мастити лекари. Страшната диагноза е поставена на Мика още докато е кърмаче. Коремът му се подува от майчиното мляко, а отоците бързо се прехвърлят по цялото тяло.

Изследванията в клиника показват, че бебето е алергично към всякакъв вид храна от животинско естество. Направените тестове установяват, че организмът на малкия Лопес не може също така за преработва зърнени храни, зеленчуци и почти всички плодове. Лъч надежда дава показателят праскова. Кръвната проба върху ръчичката на Мика доказва нагледно, че той може да яде този вид плод, и то в неограничени количества.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама