Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6631365 www.bgdnes.bg

Пандизчии чакат свобода от белобрадия

Десетки затворници поискаха да напуснат панделата предсрочно за празниците! Над някои магистратите се смилиха, но други бяха оставени в килията за Коледа, научи "България Днес". Представяме ви някои от интересните казуси, които трябваше да разгледат съдиите от Софийския градски съд, за условно предсрочно освобождаване.

Един от най-оборотните автокрадци от близкото минало на Кюстендилско - Васил Тошев-Дългия, извади късмет и ще си спести 6 г. и 3 месеца от престоя в зандана. Той бе пуснат на първа инстанция, защото излежал повечето от 15-годишната си присъда и се държал прилично зад решетките. Дори е бил награждаван с домашен отпуск, свиждания и похвали от затворническата администрация. Васил Дългия получи 15 години като общо наказание, групирало пет присъди. Престъпленията, заради които е осъден, са от далечната 2002 г., когато той заедно с Павел Емилов-Мравката и Асен Китанов-Психото бяха ядрото на атрактивна групичка крадци на коли от Кюстендил, специализирала се в задигането на скъпи возила и кражба на коли с цел взимане на откуп от собствениците.

Реклама

Дългия бе доведен с пранги от Италия от служители на Интерпол по международна заповед за арест заради влязла в сила присъда. През април 2002 г. той влиза в криминалните хроники с бягство с крадена кола от полицейски кордон и атрактивна гонка с униформените по пътя Кюстендил - София.

Криминалисти приписват на групата на Психото 15 кражби на коли, регистрирани в региона в началото на 2002 година. Бандата изнудвала бизнесмени и музиканти, като връщала колите срещу "такса", равна на половината от пазарната им стойност. Тарторът Психото търка нара заради 18-годишна присъда за неуспешния атентат срещу Васил Станков - бащата на покойния Райко Кръвта. Лидерът на джамбазите бе обвинен и като шеф на групата за мокри поръчки "Килърите 3".

Междувременно автоапашът Николай Георгиев-Пушкин се разкайва и признава, че приятелят му Васил Дългия лежи вместо него в затвора за кражба на кола. "Колата я откраднахме с Николай Христов-Хайо. Бяхме решили да я запалим, след като собственикът й отказа да ни даде откуп, но Дългия ни разубеди и реши да я върне. Натопиха го с анонимни свидетели и го осъдиха за нещо, което не е направил", заявява Пушкин.

Шанс да излезе от панделата за празниците нямаше Илия Найденов. Той е осъден на 12 г. за отвличане на бившата си жена Нели Йорданова и за побой над новото й гадже. Илия се оказа карък и за заседанието му не се появи представител на затворническата администрация, заради което делото бе отложено за началото на 2018 г.

Илия, който е от ромски произход, омаял Нели, докато била 15-годишна. Двамата се сдобили с момиченце, но жената започнала да се оплаква от непрекъснат тормоз. Илия я ревнувал и я заключвал, за да не ходи на училище, заплашвал с убийство Нели и роднините й и дори й се нахвърлял с касапски нож при опит да избяга. Тя искала да го напусне, но получила в отговор: "Не може! Аз контролирам града и тебе. Ти не може да си тръгнеш, защото или ще си с мен, или ще умреш. С друг мъж няма да бъдеш".

Нели събрала смелост и си тръгнала, като след време заживяла с нов мъж. Като разбрал това, Илия събрал родата и отишли в Пирдоп. Събудили влюбените, набили с бухалки и палки новия Ромео, а Нели я качили в кола и я закарали в къщата на Илия в село Челопеч. Той се канел да я убие, а за да го омилостиви, тя останала с него цяла нощ. На следващия ден ченгетата открили похитителя и жертвата му. Пред съда Илия признава за престъплението, казва, че го е извършил "от обич към пострадалата", и моли само да не го осъждат ефективно.

Рецидивист зад решетките

Още един рецидивист ще търка нара, вместо да вкуси свободата за празниците. Манол Караколев има над 13 присъди за кражби и наркотици и наказанията му многократно са кумулирани. Той също ще изчака разглеждането на делото му през януари.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама