Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6634101 www.bgdnes.bg

Темида кара на ръчна спирачка

 Излежани присъди при лек режим по знакови дела заради протакани процеси

От 3 до 6 години в най-добрия случай се точат знаковите дела за убийства, изнасилвания, рекет и наркотици у нас. През това време подсъдимите са излежали ако не целите, то поне половината от наказанията си при по-лек режим, под домашен арест, а в някои случаи и на свобода срещу подписка или гаранция. Някои от престъпниците никога не влизат в килията, други протакат процеса максимално, за да не чуят осъдителната присъда овреме.

Реклама

Общественият интерес ни най-малко не смущава магистратите и подсъдимите, които се влачат по съдебни скамейки, а адвокатите им минават вратичка след вратичка в закона. Журналистите бавно губят интерес към процесите. Само почернените близки и жертвите продължават да чакат възмездието си, подложени на психически стрес, очни ставки и преживявайки в детайли собствените си трагедии отново и отново. Те слушат в подробности как са бити до смърт децата им, докато обвиняемите не трепват в съдените зали. Повечето от тях уплътняват времето си, пишейки до президента, до омбудсмана, до Страсбург за това, че са потъпкани човешките им права. Други пребивават в болници заради оплакванията си от рязко влошено здраве в килията. Трети обикалят света, докато чакат завършека на тегавите процеси.

7 лета няма възмездиеза убитата Яна

Седма година ходене по мъките започва за почернените близки на жестоко пребитата и удушена 28-годишна Яна Кръстева. Случаят е от далечната 2011 година, когато бе отразен в международните медии като едно от най-жестоките убийства, извършено в уж охраняем и осветен национален парк в европейска страна - Борисовата градина. Очаква се 2018-а да донесе окончателна присъда още в първите месеци, постановена от Върховния касационен съд.

Десетки скъпоплатени експертизи и още толкова допълнително назначени анализи в чужбина доказаха, че Николай Русинов-Чеци е правил секс с Яна, докато я е удрял с ръце и тъп предмет, разкъсал е дрехите й, докато е била с гръб към него и е пипал кървавите й вещи след настъпването на смъртта й. Той обаче не само че отрича вината, а твърди, че сексът с девойката е бил доброволен.

Изненадващо Русинов смени адвокатите си в последния момент на заседанието пред ВКС. Така отложи присъдата си с още най-малко 3 месеца. Процесът вече веднъж бе върнат за прераглеждане и може да бъде върнат отново само още един път. Ако това се случи - сагата ще продължи 8-а година.

До момента Чеци бе осъден на доживотен затвор от първата инстанция, но тази присъда бе намалена от апелативните магистрати с пояснението, че Яна не е била убита жестоко. Постановените 20 години затвор бяха оспорвани от държавното обвинение, което настоява за най-тежкото наказание по закон.

Яна е убита по особено мъчителен и болезнен начин, пише в съдебномедицинските експертизи. Патолозите плачат пред бащата на девойката Явор Кръстев, докато му разкриват резултатите. Ребрата на дъщеря му са потрошени от бой, окото й е извадено от орбитата, лицето й е обезобразено, а девойката е осъзнавала, че умира, в адски мъки около половин час, докато е била в агония.

Реклама

Открита е 2 дни след като издъхва, завита под мръсно шалте в храстите на парка - от охранител на конната база в започнал стадий на разложение. Погребана е в затворен ковчег заради ужасяващите наранявания.

Първоначално Яна бе обявена за клошарка. Оказа се, че е студентка и майсторка на детски играчки.

Фарсът с разследването продължи и след това - когато за 4 месеца бе арестуван безработният Пламен Трифонов, за когото чужди експерти отговорно заявиха, че дори не е присъствал на местопрестъплението.

В крайна сметка половин година по-късно бе задържан Чеци, който заминал инцидентно за чужбина ден след срещата си с Яна. Първоначално бе разпитван само като свидетел, после стана обвиняем и единствен подсъдим в процеса. Отпечатъци, липса на алиби, биологичен материал, 5 косъма по Яна и клетки от мобилния му телефон, засечени в района на местопрестъплението във фаталната сутрин, го сочат за извършител.

Русинов продължава да твърди, че е невинен, и заплашва да съди България в Страсбург след края на делото.

2 години по-малко за Мейзер

Каквато и присъда да получи скандалната миска Анита Мейзер, ще лежи две години по-малко. Защото от август 2016 година тя е затворена, а магистратите не искат и да чуят да я пуснат под домашен арест или гаранция. Опасяват се, че силиконката може да духне в САЩ, тъй като е американска гражданка. Престоят й в Сливенския, разбира се, ще бъде приспаднат накрая.

Мейзер е обвинена за непредумишелното убийство на собствения си съпруг - културиста Николай Димов. Вързала го със свински опашки през врата, ръцете и краката и не разбрала, че се задушава. Второ обвинение й бе повдигнато и за подкуп на полицай. Първоначално Мейзер призна вина за всичко, след това се отрече от показанията си.

През лятото се очаква делото да пристигне в София и да се гледа пред Върховния касационен съд.

Преди седмици силиконката получи присъда от 4 години и половина затвор. Заканва яростно да съди България в Страсбург, защото я държат в затвор, без да има окончателно решение по казуса й.

За непредумишлено убийство и при наличието на чисто съдебно минало присъдата можеше да е условна. Подкупът на полицай обаче се наказва по-тежко по закон и прокуратурата поиска 6 години затвор за силиконката.

Междувременно разследващите не откриха мотив за умишлено убийство, а събраните доказателства, показания и разглеждани версии оставиха много въпросителни около фрапантния случай.

Официално Мейзер е стегнала Ники с дебелите свински опашки, за да правят експеримент, в който той да спраска връзките само с напъване на мускулите си. Пикантната версия по случая е, че двамата са участвали в извратена сексуална игра. Истината едва ли ще излезе наяве, но в най-лошия случай Анита ще е на свобода през 2020 година.

Процесът срещу Мейзер бе номиниран за „Дело на годината“ на наградите на Темида през 2017 година. Самата Анита вече трупа слава в САЩ, където следят процеса с интерес. Филмови компании потриват ръце и се канят да снимат филм за скандалната силиконка, а американското посолство проверява дали се отнасят добре с нея в затвора.

Престоят в затвора на Анита може да се окаже в нейна полза накрая. Ако осъди България в Страсбург, това ще напълни сметките й с пари от данъкоплатците.

Похотлив кмет го отнесе за секс с ученичка

Шест години затвор получи палавият бивш кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев. Скандалът гръмна през януари 2016 година, когато ученичката Ирена Б. се оплака, че градоначалникът я напил до несвяст и се възползвал от нея. Сагата продължава вече трета година, като се очаква през 2018 година да се чуе окончателното решение на върховните магистрати.

Дотогава Евстатиев остава на топло, а депресиите, сривовете и опитът му са самоубийство не трогнаха ни най-малко местните магистрати.

Евстатиев отрича да се е възползвал от пияната Ирена. Твърди, че тя се държала с него като с жена и го прелъстила. Сексът бил доброволен и едва ли не по нейна инициатива, защитиха го в съда роднини.

Девойката обаче е на друго мнение. Тя се прибрала в покъртително състояние у дома си - разрошена, изцапана с повръщано и със сцепена устна. Момичето било девствено преди срещата с кмета, доказаха няколко медицински прегледа.

С Евстатиев се познавали отдавна, тъй като майка й работела в кметството. Ученичката участвала в предизборната му кампания и получила за награда екскурзия до Москва. След това с кмета се чували само по празници до онзи януарски ден, когато се срещнали случайно в центъра на Стрелча. Бившият кмет я поканил в стаята си, намираща се в полупразен хотел. Извадил две шишета водка и вдигал наздравици за Москва, като подтиквал Ирена да пие на екс. Тя предупредила, че ще се напие, но кметът й обещал, че няма. След като Ирена започнала да се смее неадекватно и почти заспала на леглото, Евстатиев я съблякал и правил секс с нея. Опитал се да я обладае анално, но тя успяла да възроптае. Той я обърнал и продължил половия акт. След това я заплашил да мълчи и я откарал до дома й. Оставил я на съседната пряка.

Ирена посещаваше психолози и беше в тежка депресия след случилото се. Била девствена преди случката. В крайна сметка се наложи да идва на заседания, където разпитите й продължаваха с часове, а един от тях я докара до ступор.

Евстатиев е категоричен, че ще съди държавата в Страсбург, защото съдията умишлено е забавил мотивите към присъдата, с което вързал ръцете на защитата му.

Спецсъдът се произнася за Чоков

През 2018 година ще стане ясна първата присъда срещу сочения за страшилището на Северозапада Ценко Чоков. Той е обвинен заедно с малкия си син Мартин за участие в престъпна група за рекет, изнасилвания и тормоз на селяните от село Галиче.

Близо 6 месеца продължиха разпитите на свидетели срещу скандалното семейство и бандата. Чоков дори успя да излезе за 10 дни на свобода, но след като подадоха сигнал, че е заплашвал пак с вендета, бе върнат зад решетките. Появата му в Галиче, макар и за кратко, бе достатъчна, за да изплаши част от подалите жалба за издевателствата. Някои бяха пребити, други избягаха в чужбина и не искат и да знаят ще осъдят ли Чокови или не

Докато се точи делото, синът Мартин е у дома, а Чоков лежи в болница, а не в килия.

В най-лошия случай Чоков ще отнесе до 10 години в зандана. Една от тях вече изтече, а през цялото време той все още бе кмет в отпуск на скандалното село Галиче. На управниците никак не им стана неудобно, че сочен за тартор на кръвожадна банда управлява цяло село. Напротив, той дори бе повишен за шеф на комисията по земите, докато е в софийския арест. След цяла година опити и умуване как да го задържат на поста в крайна сметка общественият натиск надделя и Чоков бе свален от власт. За кратко, защото той обжалва освобождаването от длъжност.

Делата за дрога издишат

Минимум три години се точат делата за отглеждане и държане на наркотици. По-голямата част от тях завършват с оправдателни или условни присъди. Ефективни присъди отнасят дребни дилъри или наркомани в тежка зависимост, анализират съдебните репортери.

Окончателно решение по подобно знаково дело се очаква през 2018 година. Софийската апелативна прокуратура протестира оправдателната присъда на Марк Стайков - син на върховен съдия. Той е обвинен за отглеждане и държане на дрога и нападение над полицейски служители.

Стайков е обвинен през февруари 2015 година. Съдебното производство срещу него започва година по-късно. Признат е за виновен за това, че гледал марихуана в гардероб и кътал МДМА и амфетамини. Получи условна на първа инстанция.

Няколко месеца по-късно е оправдан изцяло от втората инстанция. Докато казусът се разхожда нагоре-надолу, Стайков е пуснат срещу 2 бона гаранция.

Подобен развой на събитията може да има и по делото срещу Кирил Рашков за държане на живак и наркотици. Неговата гаранция е 10 бона, а в момента ромският барон е на любовна разходка с Царица Костадинка в Париж. Очаква се 2018 година да му донесе присъда, а защо не и оправдателна такава.

Минимална присъда  за касапина на Георги

Със скандално малка присъда може да се размине студентът по право Йоан Матев, обвинен за убийството на ученика Георги. Младежът бе наръган посред бял ден на пейка в Борисовата градина през 2015-а. Камери са записали евентуалния му касапин, който бе издирван близо две години. Последва развръзката. Братът на Йоан – Марсел, отвежда ченгетата до шахтата, където е скрито оръжието на убийството и свидетелства срещу собствения си брат. Оказва се, че когато е убил Георги, Йоан е бил непълнолетен. Ако бъде признат за виновен, го грози наказание от 5 до 12 години "лишаване от свобода". Матев твърди, че е невинен.

Убийството на Георги в Борисовата е ярък пример за проявлението на синдрома "Дженовезе" в българското общество. След ареста на Матев стана ясно, че цялото училище и директорката са го разпознали на кадрите, разпространени от ченгетата. Никой не проговорил.

Акушерката биячка не се чувства виновна

Осемнадесет години затвор получи акушерката Емилия Ковачева, пребила новородено бебе през април 2015-а. Тя обаче не се чувства виновна, като заяви това в съдебната зала и обжалва присъдата си.

Скандалният процес ще продължи трета поредна година, като се очаква окончателна присъда. Нещо повече - Ковачева ще отговаря и за второ посегателство над пеленаче. Разследващите събраха достатъчно доказателства, че тя е нанесла лека телесна повреда и на друго новородено в болница "Софиямед".

Наказанието от 18 години, което Емилия вече получи, е по-голямо от 12-те години, поискани от прокуратурата и по-малко от доживотния затвор, за който настояват родителите на Никол.

Реклама
Реклама
Реклама