Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6637362 www.bgdnes.bg

Над 50 млн. лв. откраднати за година

Бум на удари срещу банкомати

"Най-чистото" престъпление води класацията на бандитите

Над 50 млн. лв. са прибрали обирджии, грабители и крадци през изминалата 2017 г. Това сочи неофициална статистика за този вид престъпления. По традиция тези посегателства срещу чужда собственост водят класацията измежду всички останали прояви на бандитите. Експерти по сигурност определят обирите и кражбите като "най-чистото" престъпление. То е начин за бързо печелене на пари, при който извършителите вече са добре специализирани в областта си, че избягват да цапат ръцете с човешка кръв. Бандитите са толкова усъвършенствани, че почти никога не правят издънки като оставяне на пръстови отпечатъци или други улики, които биха довели ченгетата до тях. Шансът да бъдат открити и задържани е минимален, защото апашите знаят как да се пазят. Възможността да бъдат осъдени също не е с голям процент на вероятност, като се има предвид мърлявото събиране на доказателства, които се оказват негодни в залата. Още един бонус за обирджиите се оказва и мудното правораздаване. Ако случайно се стигне до момент, в който престъпниците да бъдат изправени пред магистратите, то с безкрайни адвокатски хватки делата се влачат с години, докато изтече абсолютната давност.

Това са само малка част от причините, които правят любима на обирджиите поговорката: "Две минути страх, три минути бързо бягане и си богат". Пълно потвърждение в реалния живот на тази култова фраза постигат обирджиите на банкомати. Те разбиват или взривяват машините за пари, прибират пачките от касетките и изчезват като дим с плячката си. Именно ударите срещу банкомати бележат бум през изминалата 2017 г., обявиха от МВР и прокуратурата.

Реклама

Фантазията на крадците е толкова богата, колкото е широк спектърът на задиганите вещи и начините да се изкарат бързи пари от чужда собственост. Източват се банкови сметки, което рядко става публично достояние, защото трезорите пазят като очите си тайната за пробивите в системата си. В противен случай реномето им отива на кино, следва отлив на клиенти и спад на печалбите.

По-ниско квалифицираните обирджии действат брутално със сила. Те разбиват, взломяват, елиминират охранителна техника, прескачат високи дувари, за да стигнат до плячката си. Краде се всичко - от пълни с пари и ценности сейфове, бижута, техника, машини - до всичко, което може бързо да се пласира и да донесе печалба.

В полицейската статистка е най-голям делът на т.нар. кокошкарски кражби. В това число влиза задигането на дребни вещи от бита, хранителни стоки от магазини, градински сечива, ракия, буркани със зимнина и какво ли още не.

Отдавна обирджиите не се отъждествяват с романтичния образ на симпатичния разбойник Робин Худ. Легендарният герой от средновековните английски балади придобива световна известност като защитник на бедните. Той ограбва богатите благородници и раздава плячката на бедните. За разлика от Робин Худ родните бандити вършат престъпления само в своя полза. Техните имена не попадат в легенди и митове, а в обвинителни актове, но само при едно условие - ако бъдат разкрити и пратени на съд.

Футболист с източени банкови сметки

Реклама

С 3,8 млн. лв. изгаря футболната звезда от близкото минало Мартин Петров, след като в продължение на години парите са били източвани от банковите му сметки. Той е сезирал Софийска градска прокуратура за изтеглените без негово знание авоари от банковите му сметки в "УниКредит Булбанк".

Футболистът установил измамата на 18 август при посещение в клон на банката. Тогава разбрал, че трудовият договор на назначения му от трезора личен банкер Ирина Ч.А. е прекратен още преди 10 месеца. В този период обаче уволнената служителка продължавала да предоставя на Петров информация за неговите сметки, депозити и операции.

Шокът за бившия национал дошъл малко по-късно, когато поискал официални справки за движението на парите му. Оказало се, че в периода 2007 - 2017 година без негово знание, съгласие и подпис са извършени над 450 платежни операции по 13 негови сметки. Сред тях дори теглене на пари в брой на каса в офис на банката, закриване и откриване на депозити и превеждане на суми на трети лица, които Футболист №1 на България за 2006 година не познавал.

В сигнала до прокуратурата са посочени няколко имена, сред които и съпругът на Ирина. Твърди се категорично, че тя никога не е разполагала с необходимото пълномощно, подписано по надлежния ред от нейния клиент, за извършване на въпросните финансови операции.

Повечето от тях са осъществени, докато футболният ас е бил извън България, ангажиран с тренировъчен процес и мачове на отборите, за които е играл.

Преди да сигнализира Софийска градска прокуратура, Петров е направил в присъствието на своите адвокати, серия срещи с ръководни фактори в банката. Той не изключва да е станал жертва на престъпна група.

"Клиентите на банките са защитени с банкова тайна. Ако реши, клиент може да направи публични твърдения за отношенията си с банки, но ние нямаме право да предоставяме каквато и да е информация - да я потвърдим или опровергаем в медиите. В случай че който и да е клиент оспори плащания в банката, извършваме задълбочена проверка и сътрудничим на отговорните органи", гласи официалният отговор на "УниКредит Булбанк".

Босовете на "Ялта" горят с 1 500 000

Рекорден обир за невероятните 1,5 милиона лева е извършен в столичния квартал Бистрица през юли. Колосалната сума е задигната от дома на родителите на братята Димитър и Красимир Илиеви. Те са собственици на няколко клуба, сред които и "Ялта".

Крадците са подготвяли обира си много внимателно, смятат криминалисти. Обирджиите проучили, че собствениците на имота са на почивка, и изучили подробно навиците на гарда. Толкова внимателно, че успели да проникнат в дома, да намерят бързо металната каса със скъпоценностите на фамилията и да я срежат с флекс, без охраната да ги усети. В отмъкнатия сейф освен над 300 хил. лв. в брой имало златни и други ценности, с които стойността на ограбеното нараства на около 1,5 милиона лева.

Различни информации за новите бизнес занимания на братята сочат, че те са се захванали с препродажба на ток. През 2013-2014 г. Илиеви взимат кредит в КТБ, който гарантират със златни кюлчета на стойност 2 млн. лв., съобщават медии след грандиозния обир. По данни на полицията той най-вероятно е извършен от четирима. За това, че са пипали много внимателно и са планирали обира идеално, сочи и фактът, че на местопрестъплението не са открити следи.

Според една от версиите обирът е дело на бандата на люлинския бандит Боби Мечката. Полицията засега отрича това, защото месец по-рано Мечката бе прибран в ареста заради два обира в старопрестолния град.

Тръгнаха и слухове, че обраните братя са обявили награда от 100 хил. лв. за главите на крадците, но от полицията отрекоха да имат данни и за това.

Взривяват сейф в града на Брендо

Неизвестни бандити взривиха метален сейф на фирма в Тополовград, родното място на осъдения за наркотици в Италия Евелин Банев-Брендо. След наглия удар престъпниците си тръгват с 500 хил. лв. кеш. Ограбената фирма е собственост на един от най-авторитетните бизнесмени в региона - Атанас Баев. Бизнесът му е свързан с предоставяне на селскостопански машини.

Офисът е щурмуван, докато пазачът кротко спи и изобщо не разбира за нападението. Групата взривява касата с пластичен взрив и отнася 500-те хил. лева за минута и половина-две.

Крадец лапа чужда торта

До куриозен арест заради изядено парче чужда торта се стигна в Горна Оряховица през ноември. Тогава 34-годишният Живко седнал на чужда маса в сладкарница и налапал на няколко хапки десерта на непозната дама.

Охраната на заведението веднага потърсила помощ от полицията. Лакомият крадец оказал яростна съпротива на униформените, отказал да им даде личната си карта и пробвал да избяга. Полицаите обаче го настигнали, натоварили го в патрулката и го закарали в районното.

Барети и дронове срещу банкоматаджиите

Барети, хеликоптер, жандармерия и дронове участваха в операцията за издирването на трима заподозрени за част от обирите на банкомати през есента на 2017 г. Според МВР този тип престъпление бележи бум през изтеклата година.

До мащабната акция по въздух и суша се стигна след взривяването на поредната машина за пари в Сапарева баня. Крадците са засечени от полицията на един от междуселските пътища край пернишкото село Боснек. Тогава на крак са вдигнати жандармерията, хеликоптер на Гранична полиция, полицейски кучета и Специализираният отряд за борба с тероризма. В опита си да избягат от засадата, престъпниците тръгват през дере с джипа си, но зарязват автомобила и се разбягват в гората. Един от тях е задържан. Джипът, с който четиримата мъже са се придвижвали, се оказва краден. Крадени са и неговите номера. Те са взети от лек автомобил в София месец по-рано.

Хора на Пуйката думват инкасо

Хора на един от най-закоравелите бандити Валентин Кирилов-Пуйката са заподозрени за няколко удара на инкасо автомобили. Бандата най-вероятно стои и зад обира на над 350 бона от инкасо автомобил в столичния квартал "Овча купел". Името на пернишкия бандит Пуйката се свързва с редица въоръжени грабежи. Именно неговата банда бе заподозряна за обира на казиното на Коко Динев, извършен в началото на годината. Пуйката е подозиран и за въоръжения обир на инкасото на "Техномаркет" на булевард "Европа" в София, когато са задигнати 526 000 лева преди няколко години.

Охранител на инкасо автомобил, гаджето му, техен съсед и още една жена бяха арестувани, след като инсценираха грабеж на 300 бона от колата пред мол в София. Измислената версия бе, че двама непознати са заплашили с пистолет шофьора на инкасо автомобила, след което избягали с част от превозваната сума. Няколко месеца по-късно тримата са прибрани в ареста. Парите от инсценирания обир са зад гардероб в спалнята на тяхната съучастничка.

Вратар посяга на отец Иван

Легендарният вратар на "Нефтохимик" Веселин Шулев отмъкна близо 1000 лева от кутия в "Света Троица" на отец Иван, който се грижи за бездомни и сираци.

Охранителна камера заснела крадеца как вади банкнотите с пинсета за скубане на вежди. Няколко дни по-късно крадецът е задържан в София. Пред ченгетата той се жалвал, че жена му се развела с него и го оставила на улицата. Затова се принудил да отиде в храма на отец Иван и да краде.

Eмблематичният футболист от славното поколение на "Нефтохимик" Веселин Шулев е с повдигнато обвинение за кражба и му е наложена мярка "подписка".

Серум на истината за Жоро Милионера

Коварен план да прилапат задигнатите 1.5 млн. от Георги Енев - Жоро Милионера имат колегите му от Пловдивския затвор, научи "България Днес". След безуспешни опити с насилие и изнудване да го накарат да говори, пандизчии са готови на крайни мерки. Сред обсъжданите варианти са използването на наркотици или легендарния серум на истината, под чието въздействие всеки човек издава и най-съкровените си тайни. Планът е веществото да бъде дадено на Милионера насила вечерта, за да има време до сутринта да проговори в килията.

Пет години след дръзкия обир на карания от Енев инкасо автомобил съдбата на парите остава неизвестна. След като две седмици се укриваше в горите край Пловдив, Милионера се предаде сам на ченгетата на 5 юли 2012 г. Пред съда Жоро чинно си призна за кражбата, но отказа да посочи къде е скрил задигнатите пари. Мистерията с пачките не бе разкрита, макар ченгета в продължение на няколко седмици да ги търсеха под дърво и камък. Така тайната на задигнатите 1.5 милиона остана в Енев, който получи 12 години затвор.

Ваня ТОДОРОВА

Реклама
Реклама
Реклама