Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6640866 www.bgdnes.bg

Задържаният по погрешка за убийството на Яна: Съдя държавата заради ареста!

Две години протакат делото на Пламен Трифонов, той търси възмездие

Погрешно арестуваният за убийството на Яна Кръстева Пламен Трифонов съди държавата за причинените му беди. Той бе арестуван и държан 4 месеца като заподозрян за жестокото престъпление. Срещу него свидетелства и мистериозен таксиджия, който заяви пред съдия, че е возил Пламен в таксито си във фаталната нощ.

7 години след погрешния арест Пламен все още търси възмездие. Той е завел дело за обезщетение още преди две години. То обаче е протакано умишлено, опасява се адвокатът на Пламен Иван Антонов.

Реклама

Докато Пламен висеше 4 месеца в ареста и бе сочен за основен заподозрян за убийството, полицията мистериозно мълчеше относно доказателствата, които има за неговата съпричастност към деянието. В крайна сметка се появи информация, че космите на Пламен са морфологично сходни с тези, открити по трупа на девойката. Така безработният мъж бе оставен зад решетките, докато се чакат скъпоплатените експертизи, изготвяни в Австрия.

Пушилката се вдигна и след появата на таксиджията Георги Рогачев, който сам потърси медиите и полицията, за да разкаже как возил Пламен във фаталната нощ. Взел го от място в близост до местопрестъплението. Мистериозният бакшиш бе заведен за разпит пред съдия от следователките, работещи по случая. В подкрепа на думите му така и не бяха открити други доказателства и разпитите му не бяха взети под внимание по време на дългия процес. Нещо повече - името му не се споменаваше, а сякаш задържането на Пламен не се беше случвало. В замяна арестуваният без вина мъж получи тихи извинения от разпоредителите на ареста му.

Когато експертизите, направени в Австрия, станаха готови, се изясни, че космите по Яна не са от Пламен Трифонов. Бе доказано категорично, че 5 от тях принадлежат на единствения подсъдим в процеса - Николай Русинов-Чеци. През декември той бе изправен за втори път пред Върховния касационен съд.

"Стресът от всичко преживяно остава. Задържането се отрази на живота ми пагубно, защото работодателите не гледаха с добро око на мен. Търсенето на работа се превърна в същинско премеждие", разкрива пред "България Днес" Пламен Трифонов.

"След като ме пуснаха, много хора ми обещаваха работа, а после ме изоставиха. Здравето ми се влоши след престоя в килията, но пък смятам да съм над нещата. Простил съм за грешката на другите, но, разбира се, ще си търся правата", коментира Трифонов. Подчертава, че не е забравил и за думите на таксиджията. Нарича го "кошаревски свидетел", но смята, че едва ли ще си получи заслуженото за лъжите и клеветите, спомогнали за задържането му.

Реклама

"Още тогава казах на таксиджията, че ще си носи последствията, защото това е лъжесвидетелстване. Аз си държа на думата", допълни Пламен.

До ден днешен Пламен се чува от време на време с бащата на убитото момиче Явор Кръстев, с когото се запознават покрай нелепия арест. Признава, че няма как да не следи делото, защото е оставило отпечатък върху собствения му живот.

"Това да те обвинят в такова жестоко убийство, когато не си замесен, е като сбъднат кошмар. Минаваха ми ужасяващи мисли - ами ако ме осъдят невинен? Още не мога да се възстановя напълно, което е нормално след подобно негативно преживяване", казва Трифонов.

Адвокатът му Иван Антонов е твърдо решен да се бори за нарушените човешки права на клиента си. Той обаче се опасява, че делото се бави нарочно, защото не е удобно за разследващите.

"Не може да сочиш един човек за убиец, без да има достатъчно доказателства за това, а после да му се извиниш и да смяташ въпроса за приключен", категоричен е Иван Антонов.

Присъда през януари за Чеци

През януари се очаква ВКС да се произнесе за втори път по казуса за смъртта на Яна. Апелативният прокурор настоява за доживотна за подсъдимия Николай Русинов-Чеци, правил секс с Яна във фаталната нощ. Той обаче отрича да я е убивал и настоява да го пуснат.

Делото бе върнато вече веднъж за преразглеждане. Ако ВКС го върне отново, това означава поне още година съдебни заседания и последна възможност за Чеци да се яви пред ВКС за трети път.

Ако бъде произнесена присъда, Русинов отива в затвора. Към момента той бе осъден до живот от първата инстанция и на 20 години от втората инстанция. Вече 7 години е зад решетките, защото има реална опасност да се укрие, смятат магистратите.

Реклама
Реклама
Реклама