Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6643186 www.bgdnes.bg

Вальо Топлото, "Нагли" и Йоско напускат килията

 Пускат ги предсрочно от пандиза през 2018-а

Масова вълна сред затворниците за условно освобождаване

Новата 2018 г. предвещава свобода за някои от най-известните пандизчии от Централния софийски затвор. От празничната баница късмета да напуснат килията са изтеглили бившият шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров - Вальо Топлото, членовете на "Наглите" Любомир Димитров-Гребеца и Ивaйлo Eфтимoв-Йoжи, както и сливенският гангстер Йосиф Йосифов-Йоско, научи "България Днес".

Причината затворниците да се озоват на свобода са законови промени, които им позволяват да подадат молба до съда за условно предсрочно освобождаване от затвора. Молбите се разглеждат от съответния съд по район, като в случая със софийския пандиз това е Софийският градски съд. Преди приемане на промените предложение за предсрочно освобождаване можеше да се прави само от затворническата администрация или от прокуратурата.

Реклама

Условието един пандизчия да бъде пуснат предсрочно е той да е излежал повече от половината си присъда и да има данни, че се е поправил зад решетките. Скандалните промени предизвикаха сериозна дискусия в средата на 2017 г., когато двама осъдени от групата за отвличания "Наглите" бяха на път да усетят вкуса на свободата.

Покрай ремонта на НК и НПК затворниците получиха и още едно облекчение - отменено бе изискването, според което осъдените за опасен рецидив имат право да излязат на свобода предсрочно само ако им остават не повече от 3 години до края на присъдата и са излежали 2/3 от нея.

Съдебен казус се заформи още през месец май, когато Гребеца беше освободен предсрочно от затвора на първа инстанция, но втората инстанция на съда го върна отново в килията. Той бе нетърпелив и в края на ноември подаде втора молба. Тогава магистратите го отрязаха, защото не бяха минали шест месеца от последното разглеждане на искането, както е по закон.

Гребеца излежава 10-годишна присъда за похищенията, от които му остава още година. Срещу него в момента тече дело за убийствата на членовете на "Наглите" Иван Пайнавелов-Сапата и Юлиян Лефтеров-Конгфуто. Процесът бе пред финал, но една от съдийките в състава роди бебе и ще може да се включи отново след няколко месеца.

Освен Гребеца да излезе от килията по-рано от очакваното поиска и колегата му от подсъдимата скамейка Йожи. Той отнесе 18 г. решетки, но заради положен труд успя да намали с повече от една втора наказанието си. Предложението за освобождаването му дойде от началника на Централния софийски затвор. Специална комисия е преценила, че Йожи се е превъзпитал и има положителна промяна в поведението му. Освен това активно се трудел, участвал в обучителни и спортни програми. Планираше се в следващите 3 г. той да бъде задължен да се среща с пробационен служител, който да преценява как се справя на свобода и да изготвя доклади до съда.

Планът се понрави на градските съдии, които одобриха пускането на Йожи. Апелативните им колеги обаче не бяха на това мнение и не позволиха похитителят да се озове на свобода. Камъкът на раздора стана кражба, извършена от Йожи в Несебър в условията на опасен рецидив. Заради нея законът предвижда преждевременно напускане на килията само ако затворникът е стоял в нея през две трети от срока на присъдата.

Реклама

През новата година глътка въздух на свобода се очаква да поеме и Вальо Топлото. Той е в зандана от близо две години, тъй като бе осъден за безстопанственост за времето, когато беше директор на столичното топлофикационно дружество. Димитров поиска милост от магистратите, като изтъкна, че е участвал в трудови, образователни и спортни дейности в затвора, имал и грамота за първо място в състезание за великденски картички. Съдийката го поряза, като счете, че няма достатъчно доказателства, че се е превъзпитал. За отказа на съда да го пусне на свобода Димитров упрекна медиите, заявявайки: "Докато вие идвате по дела, никой няма да получи справедливост".

Масовата вълна да се пускат молби за предсрочно освобождаване яхна и сливенският бандит Йосиф Йосифов-Йоско. Той се отърва с едва 6 г. затвор за това, че в катастрофа пиян уби двама души и рани други двама. Йоско трябваше да търпи наказанието си на лек режим в затворническото общежитие в Казичене, но две години и половина от него прекара в болница "Токуда".

На първа инстанция бе отчетено, че той се е поправил, не пиел, участвал в театрални спектакли и рецитали за четене и дори печелел награди. Втората инстанция обаче поряза мераците му за свобода и го прати обратно в панделата, за да изтърпи остатъка от наказанието си. Магистратите се запънаха, защото осъденият не е изпълнил програмата за придобиване на междуличностни умения, толериране на различните и намаляване на агресията, която е заложена в присъдата му.

Въпреки решенията на съда наказанията на пандизчиите неизбежно ще изтекат в следващите месеци и те ще трябва да излязат на свобода.

    По двама излизат на ден

Средно по двама осъдени всеки ден излизат от затвора предсрочно, показва статистиката. През последните лета близо 800 пандизчии напускат килиите годишно. Както и за помилванията от президента, законът не ограничава - предсрочно могат да бъдат освободени убийци, изнасилвачи, похитители, обирджии, наркопласьори. Неизтърпяната част от наказанието им се превръща в изпитателен срок. Ако в този период пощадените извършат ново умишлено престъпление, излежават и неизтърпяното си наказание.

Анелия КОСТОВА

Реклама
Реклама
Реклама