Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6649267 www.bgdnes.bg

Богатство за 4,3 млн. конфискуват от общинар

Бившият главен архитект на Каварна Юлиян Илиев губи 46 имота заради афери с общински земи

С богатство за над 4,3 млн. лева ще се прости семейството на скандалния бивш главен архитект на Каварна Юлиян Илиев. Решението за впечатляващата конфискация е взето от Окръжния съд в Добрич по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). С решението си магистратите отнемат в полза на държавата от Илиев, бившата му съпруга и двете дъщери дяловете им във фирми, два автомобила, пари в банкови сметки, шест апартамента в Каварна и 49 парцела в регулация и земеделски земи на брега на морето.

Реклама

До делото за конфискация се стигна след разбита през 2008 г. схема от ГДБОП за афери с общински земи. В нея освен Илиев участват и още няколко служители в администрацията на курортното градче. Те се възползвали от наредба на общината, която дава право на всеки безимотен жител да получи срещу минимална сума право за строеж на собствен дом върху притежавани от кметството терени. Организаторите на схемата намирали безработни цигани, от чието име подавали молби за оземляване. Желанието им моментално е удовлетворявано, а главният архитект издавал разрешения за строеж. В повечето харизаните по тази схема общински парцели граничат със ската към морето край Каварна и село Топола, разкриват криминалисти от града. Следвало фиктивно начало на строежа с изливане на няколко кубика бетон, което пък дава право на подставеното лице да закупи имота без търг и по цена, определена от експерт-оценител. Обикновено тя била десет пъти по-ниска от реалната.

Веднага след покупката на общинските имоти строежът спирал, а безимотните роми прехвърляли имота на близки на тримата общинари, прибирайки в джоба си по 500-600 лв. за услугата. При разследването е установена и друга схема, при която чрез манипулации с общия устройствен план са придобивани отново общински имоти на цени далеч под пазарните.

Впоследствие голяма част от разкритията на ГДБОП и прокуратурата бяха приети от съда и участниците в аферата признати за виновни.

Това даде повод на Комисията за конфискация да започне проверка на имуществото им. Тя установи огромни несъответствия между доходите на общинаря и семейството му и притежаваното богатство.

В опит да спаси богатството си Юлиян Илиев прехвърля част от имотите на дъщерите си и се развежда със съпругата си. Други пък са продадени на бизнесмени на реални цени, но след внесения иск парите от сделките са запорирани.

По време на делото експертите на комисията пледират, че раздялата е фиктивна и двамата продължават да живеят заедно. Аргументите им, подкрепени от показания на свидетели и множество документи, са приети от съда и затова сделките с дъщерите са обявени за нищожни, а имуществото на съпругата на Илиев също се отнема.

Отнетото от Илиев е на стойност 1 033 551 лв., от съпругата му - 2 954 684 лв. и от двете им дъщери - на стойност 137 254 и 180 537 лева.

Реклама
Реклама
Реклама