Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6657518 www.bgdnes.bg

Осъденият доживот Георги Вълев от Ловешкия затвор: Не съм поръчвал убийството на Петър Христов!

Ще съдя за клевета всеки, който твърди това, казва соченият за тартор на "Килърите"

"Не съм поръчвал убийството на Петър Христов, нито го познавам лично. Ще дам на съд всеки, който си позволи да се гаври по този начин с името ми и да ме клевети. Огорчен съм!" Това коментира за "България Днес" осъденият доживот Георги Вълев от Ловешкия затвор. Той и шесткратният шампион по сумо Петър Стоянов са близо 10 години зад решетките, сочени за тартори на страховитата банда за поръчкови убийства "Килърите“. Само преди 40 дни те получиха доживотни присъди по обвиненията без право на замяна.

Реклама

Вълев научи в Ловешкия затвор, че името му е замесено в скандалния показен разстрел на бизнесмена от Велико Търново Петър Христов. Той бе спряган за поръчител на убийството в някои медии, но пред "България Днес" категорично отрече да е имал каквито и да е било контакти с жертвата.

Според разпространените слухове Вълев и Христов имали конфликт, който започнал година преди ареста на Георги Вълев през 2010 година. Причините били конкуренция и спор за имоти. Братът на убития Петър Христов - Димитър Манолов, искал да наеме имот от Вълев, той обаче искал да го продава, а не отдава под наем.

"Това е най-несъстоятелната версия от всички, разпространени до момента. Господин Вълев има достатъчно проблеми с доживотния си затвор, за да се забърква в подобно нещо. Ресурсът и контактите му са ограничени от много време, просто няма мотив и възможност да организира подобно нещо. Двамата с Петър Христов не само нямат точка на конфликт, те не са се срещали за разговор. Това е отвличане на вниманието от действителните поръчители и извършители на разстрела", коментира адвокатът на Вълев - Лъчезар Таков, пред "България Днес". Той е категоричен, че става дума за убийство заради много пари. Затова и полицаите трябва да проследят пътя на парите, за да стигнат до извършителите.

"Трябва да се проследи бизнесът на жертвата - от охранителния, който той не афишира, до обществените поръчки. Полицията все още разполага с горещи следи, но си губи времето с изфабрикувани и дори фантастични версии. В България за жалост първо се търси поръчителят, а после извършителят напук на законите в криминалистиката. Господин Вълев ще защити честта и името си", подчертава още Таков.

Петър Христов бе разстрелян с 8 куршума от малокалибрено оръжие, след като слязъл от личния си автомобил пред офиса си на улица "Ралевица" в София на 8 януари. Той не е ползвал охрана, не е получавал заплахи и не се е страхувал за живота си.

Реклама

"Няма съмнение, че става дума за професионално поръчково убийство. Това, което мога да кажа, е, че името на Петър Христов не фигурира в папките по делото "Килърите" нито като свидетел, нито са идвали свидетели, свързани с него, на разпити в процеса", разясни още адвокат Таков.

В момента той и Георги Вълев подготвят документи, за да поискат възобновяване на процеса "Килърите". Те са оформили и жалба до Страсбург и продължават да се борят за свободата на великотърновския бизнесмен. В папките по делото Георги Вълев е сочен за подбудител за убийствата на адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев. Същата е присъдата на сумиста Петър Стоянов, който не желае да коментира показния разстрел на Христов.

Цветан Цветанов на разпит

Основните версии на полицията за разстрела на Петър Христов са засегнати бизнес интереси или личен мотив, научи "България Днес".

"Без съмнение ще бъдат разследвани и разпитвани всички от близкото обкръжение на жертвата. В това число и господин Цветан Цветанов, с когото са били изключително близки", коментира още адвокат Таков.

Сред известните приближени до Христов са и бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров и актьорът Влади Въргала.

Петър Христов е и човекът, от когото тръгнало делото "Наглите". Именно той свързал служители на МВР с хора от престъпния свят, за да дават информация за разследването.

Покрай съдебната сага около бившия шеф на антимафиотите от Велико Търново Орлин Тодоров се разбра, че от МВР към Петър Христов е имало сериозен теч на чувствителна информация и по-конкретно на данни по текущи досъдебни производства. От СРС-та става ясно, че полицейските началници са наричали разстреляния Христов „шефе“. Най-скандалното докладване на информация бе за ареста на лекарите от Горна Оряховица по случая от края на 2010 г., станал известен в публичното пространство като „бебето от физера“.

Кристина ДИМИТРОВА

Реклама
Реклама
Реклама