Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6659866 www.bgdnes.bg

Убийците на Фалконети заплашват Лияна

"Обаждаха се на домашния телефон на нашите да не говоря много, защото съм твърде млада да ми плачат на гроба... Един месец ми изпращаха полицаи вкъщи да ме охраняват. Ние с приятелката ми бяхме живи свидетели, бяхме видели лицето на убиеца, той беше без маска! После на два пъти имах чувството, че го виждам пак, че ме следят."

Това е останало в спомените на фриволната фолкпевица Лияна, която е голямата любов на страховития сикаджия Пламен Иванов-Фалконети.

Реклама

През 90-те години той е страшилище в София. Пацо, както го наричали само най-близките, се прочува като инквизитор в подземния свят спрямо неточни бизнес партньори. В криминална му биография службите на МВР са вписали много наказателни акции, заповядани от него. Именно Фалконети ръководел отрядите на СИК в София, когато войната с ВИС е в разгара си. Сочен е за дясна ръка на Поли Пантев и всички го уважават заради безупречно действащите му силоваци.

Докато е на гребена на вълната, Фалконети среща случайно дългокраката братовчедка на чалга певеца Константин – Лияна, в столичното спортно училище. Тя е с мокра коса и широк оранжев блузон. На 17 години е, но това не пречи на наркобоса да поиска среща с ученичката.

"Казаха ми да не му отказвам, защото няма да ме остави на мира, нещо лошо ще ми се случи. Да отида на среща, пък той сам щял да се откаже", разказва Лияна.

Обаче не се случва така. Кръвожадната мутра се влюбва в крехката ученичка и започва да контролира живота й. Забранява й да носи грим, да се напива, води я до училище и я взима с лимузина. Планира да я прати да учи в Щатите, а двамата да заживеят в Орландо. По това време Фалконети е женен, а половинката му отвлича Лиана и заедно с приятелките си я бие и я разкарва като панаирджийска мечка из заведенията за назидание, че е откраднала чужд мъж. Режат косата й до ушите кичур по кичур.

"Нещо, което го беше срам да споделя с другите, е, че много обичаше да гледа научнопопулярни филми за птици. Прибирахме се и гледахме с часове! Той се възхищаваше на птицата като създание! Искаше да бъде птица", разкрива тайните на наркобоса бившата му любима.

Мечтите на Фалконети така и не се сбъдват, защото 24 дни след като правителството на Жан Виденов е свалено от власт, мутрата е показно разстреляна.

Реклама

На 28 февруари 1997 година 30-годишният мафиот, Лияна и още двама души се готвят за купон в ресторант "Олимп" на столичната улица "Черковна". На три метра пред тях изскача мъж без маска, въоръжен с патлак. Изстрелите не се чуват, защото използва заглушител. 7 от куршумите попадат в тялото на наркобоса, който започва да се дави с кръвта си. Лияна придържа главата му вдигната, за да не се задуши, но минути след стрелбата Фалконети издъхва. Бодигардовете му натоварват тялото в колата и се отправят отчаяно към "Пирогов".

Убийството на Фалконети е сочено за първия показен разстрел заради дрога у нас. Година по-рано полицаи откриват край Ихтиман труповете на брат му Валентин Иванов и 39-годишния Георги Минчев. Така и не се разбира кой ги е очистил, но с разстрела на Фалконети е ясно, че става въпрос за мутренска война. Основната версия е трафик на дрога.

Убийството на боса се приписва на кюрдския клан Саид. Твърди се, че Пацо е очистен, защото свил 15 кила от техния хероин. Препродал бързо плячката си на сърбите и присвоил солидната печалба.

По време на разстрела в България са двама от братята кюрди Саид. В края на същата година те са изгонени от страната като заплаха за националната сигурност. Но не се отказват от търговията с дрога у нас. Изпращат на място в България племенника си Фарук Йозмен и братовчед му Махмуд Йозджан.

Резултатът е повече от неочакван. Лияна минава във вражеския лагер - пристава на Махмуд Йозджан, чиито роднини са сочени за поръчители на Пацо. Певицата дори заминава за Турция, където живее е любимия. По-късно бяга и между двамата започват да валят взаимни обвинения.

Преди разстрела си Фалконети държи хотел, дискотеки, казино и няколко оръжейни магазина. Прахосва парите си по красавицата, а Лияна е повече от доволна. От Фалконети тя научава, че за една жена е достатъчно да е красива, за да има всичко.

20 години след разстрела името на Пацо Фалконети е забравено, а той е далеч от страховитата слава, с която се подвизава приживе. Никой не търси убиеца му, а папките с разследването прашасват някъде из складовете на МВР при замразените случаи.

За страховития мъж си спомня единствено Лияна.

"Казваше, че се е влюбил в големите ми български очи" - спомня си тя.

Кармата все пак отмъщава за смъртта на Пацо Фалконети. Пратениците на клана Саид - Махмуд и Фарук, са арестувани малко по-късно, докато пренасят пратка с 14 кг хероин - точно толкова, колкото се твърди, че е свил Фалконети.

Реклама
Реклама
Реклама