Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6664142 www.bgdnes.bg

Сърцето на Цар Киро издиша

Не ме пускат да се оперирам и не мога да си сменя машинката на сърцето! Това прирева пред "България Днес" ромският барон Кирил Рашков - Цар Киро по повод забраната му да напуска страната. Срещу него и още трима души тече дело за разпространение на дрога, държане на живак и антични ценности.

"Не съм добре", обяви пред вестника циганският бос, докато крачеше пребледнял и пожълтял към съдебната зала. Той обясни, че има апарат на сърцето, който действал само 6 месеца и срокът му изтекъл. Затова сега искал да си сложи нова машинка да поддържа основния му мускул, която е по-издръжлива и действа цели две години.

Реклама

"Налице е опасност за живота на Кирил Рашков", обяви един от адвокатите му Тошко Тенев. По думите му здравето на неговия клиент е толкова разклатено, че той едва ли ще доживее края на процеса. През ден получавал аритмия и не се застоявал в дома си, а обикалял по болници. Затова двамата с другия защитник Иво Найденов поискаха апелативните спецсъдии да отменят забраната на Цар Киро да напуска пределите на страната.

Това се налага заради насрочени прегледи и консултации в Американската болница в Париж. Те бяха планирани за дните преди Коледа, но се оказа, че семейството на циганския главатар не е успяло да организира пътуването за толкова кратко време. То трябвало да намери самолетни билети едва за след броени дни, а авиокомпаниите вече нямали свободни места заради хилядите пътуващи за празниците.

Така посещението на френската столица се отложило и с това се попарили мечтите на половинката на Цар Киро - Царица Костадинка, да се разходи под ръка с мъжа си по Шан-з- Елизе и да се качат на Айфеловата кула. Сега те ще могат да направят това в навечерието на Свети Валентин. При предишни посещения на Града на любовта наследникът им Принц Ангел успя да обиколи почти всички забележителности и се похвали в социалните мрежи със снимки от култови места като Парижката опера.

Заради отложеното пътуване Цар Киро и адвокатите му поискаха вчера за пореден път съдът да го пусне извън страната. Като доказателства бяха представени медицински документи за насрочени прегледи и консултации на 6, 7 и 9 февруари. Като взеха предвид, че подсъдимият не е ставал пречка за отлагане на делото и винаги се е връщал след прегледи в чужбина, магистратите се смилиха над него и вдигнаха временно забраната му. Решението ще важи между 5 и 10 февруари, тъй като следващото насрочено заседание е два дни по-късно.

Проблемът е, че за ромския барон пет дни във Франция не са достатъчни. По думите му трябват поне 20 дни, за да постъпи в клиниката, да му направят изследвания и да го оперират светилата в кардиохирургията. Освен това са нужни поне още няколко денонощия за възстановяване. Затова Цар Киро пак няма да може да си смени пейсмейкъра. По данни от делото той страда от исхемична кардиомиопатия и сърдечна недостатъчност, като трябвало да си сложи двойнокамерен дефибрилатор.

Покрай сърдечните неволи Царица Костадинка пази като орлица мъжа си и го придружава навсякъде. Тя не дава никой да го ядосва и да му вдига кръвното, за да не се влоши състоянието му.

Издирват негов авер

Един от подсъдимите с Цар Киро изчезна, а съдиите го обявиха за общодържавно издирване. Радослав Петров за пореден път не се явява на делото, като не казал уважителна причина. Той бил призован чрез дъщеря си и двете си адвокатки. Юристките решили да не го бранят повече и се оттеглиха от процеса. За тази роля му бе назначен служебен защитник. Тъй като Петров е обвинен в тежки престъпления, присъствието му в съдебната зала е задължително. Затова процесът забуксува и отново бе отложен. Магистратите промениха мярката за неотклонение на изчезналия от подписка в задържане под стража. Ако той бъде открит, ще го тикнат право в Централния софийски затвор. Възможно е, ако не бъде намерен, делото срещу него да се води задочно. Според съпроцесниците му той може да си е плюл на петите и отдавна да е избягал зад граница.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама