Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6664475 www.bgdnes.bg

Почерненият баща Любомир Йончев подозира: Проклятие погубва 11-годишната Никол от Бургас

Прехвърлени обувки над легло вещаят смъртта на детето, гласи народно поверие

Проклятие погубва невръстната Никол от Бургас, подозира собственият й баща Любомир Йончев. Сломеният от мъка родител търси своите отговори за случилото се с дъщеря му и стига до заключението, че смъртта й може да е свързана със суеверие.

Реклама

Никол бе открита заклана в асансьор на 20 август м.г. За убийството й е обвинен 15-годишният Иван Иванов.

Бащата на Никол се допитва до своите приятели във фейсбук, за да му разяснят народното суеверие за прехвърлянето на обувки над човек, който лежи на легло.

"Здравейте, приятели... Някой да е чувал поговорка или суеверие за това, ако прехвърлиш обувки през легло, докато на това легло има човек. Какво означава това... Обвиняват ме, че едва ли не съм пожелал смъртта на човека, който лежал, и той ми върнал пожеланието и затова Никол била умряла", пише Любомир Йончев.

В отговор почерненият баща получава от своите приятели, че за подобно суеверие не са чували. По думите на други пък според народните поверия става дума за прехвърляне на предмет над труп, а не над легнал жив човек. Зловещото суеверие гласи, че подобно действие, но извършено над труп, води до вампирясване на покойника.

Приятелите на Йончев, са единодушни, че не бива да вярва на такива глупости и единственият отговорен за смъртта на 11-годишната девойка е именно Иван. Само няколко часа след убийството на Никол в асансьора той бе заподозрян и арестуван за касапницата.

Според версията на прокуратурата двамата младежи се запознават във фейсбук и си уговарят среща на покрива на блок 108 в бургаския комплекс "Меден рудник", за да пушат наргиле. В асансьора Иван и Никол се скарват, осмокласникът вади нож и пробожда смъртоносно във врата своята нова приятелка.

Реклама

Основният въпрос след задържането на ученика бе дали може да носи наказателна отговорност, тъй като е с лека умствена изостаналост. В училище с него е работил специален възпитател, тъй като се водел като дете със специфични потребности.

За установяване на състоянието на арестанта бе назначена съдебно-психиатрична експертиза. Резултатите от нея показват, че обвиненият за убийството на 11-годишната Никол е вменяем. Той може да носи отговорност за постъпките си и да разбира свойството и значението им. Това е заключението на специалистите, изготвили съдебно-психиатрична експертиза на 15-годишния арестант, съобщиха от Окръжната прокуратура в Бургас пред "България Днес". Направените анализи показват, че преди зверското престъпление убиецът и неговата жертва не са употребили упойващи вещества. В кръвта на двамата не са открити следи от наркотици, уточняват от прокуратурата.

Въпреки заключението на съдебно-психиатричната експертиза, ако Иван бъде признат за виновен, той ще се размине със сравнително лека присъда, защото ще бъде съден като непълнолетен. Българското законодателство е изключително либерално към ненавършилите 18 години, които извършват тежки престъпления. Така, вместо Иван да получи присъда от 30 години, каквато би отнесъл, ако е пълнолетен, него го грозят най-много 10 години затвор.

В случай че съдебният процес протече по съкратената процедура с признаване на всички обстоятелства в обвинителния акт, Иван ще излезе на свобода след максимум 6-7 години. От самото му задържане той е в ареста. Версията на родителите му е, че той е натопен, а убиецът на Никол е друг. Разследващите обаче са събрали достатъчно доказателства за вината на арестувания Иван Иванов.

Майката Мими Ставрева:

Искам смъртно наказание!

"Няма подарък на света, който да замени липсващите хора", с тези думи майката на закланата Никол от Бургас Мими Ставрева изпрати коледните и новогодишните празници.

"Все още не е приключило разследването, нямаме информация. За жалост нашата система е тромава", споделя почернената жена. Единствената утеха за Ставрева е резултатът от съдебно-психиатричната експертиза, която доказва, че Иван Иванов е вменяем и ще може да отговаря за стореното пред съда.

"В крайна сметка се оказа вменяем, не е толкова невинен, както се опитват да го изкарат. Искам смъртно наказание, но за жалост такова няма в България", огорчена е майката.

Екип на "България Днес"

Реклама
Реклама
Реклама