Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6664492 www.bgdnes.bg

Актьорът Васил Василев-Зуека: Късметлия съм и всеки ден благодаря

В "Посоки" изиграх най-трудната си роля - драматична

Кой е той

Васил Василев-Зуека е роден на 30 април 1965 г. в Сливен. Един от най-известните ни комици като малък искал да става футболист. Завършва Техническия университет в София и се запътва към НАТФИЗ "Кр. Сарафов". Все още студент, през 1990 г. се запознава с Влади Въргала и Слави Трифонов и става част от предаването "Ку-ку", а после "Каналето". През 2003 г. Зуека се връща на екран като водещ в предаването "Господари на ефира" с партньор Димитър Рачков в Нова телевизия. С днешна дата Зуека е от любимите водещи на шоуто "Като две капки вода". Само след дни - на 26 януари, по кината тръгва изключителният филм "Посоки" на Стефан Командарев, в чиято главна роля ще видим Васил Василев.

- Г-н Василев, какво ви провокира да участвате в проекта на режисьора Стефан Командарев?

Реклама

- Идеята дойде от кумеца ми Стефан Командарев, всъщност аз съм му кум. Досега съм участвал във всичките му филми, защото смятам, че е изключителен професионалист, и "Посоки" също не прави изключение. Първоначално обсъждахме различни варианти в сценария, след това той ми даде ролята на Васил Банов. Вечерта преди кастинга обаче ми се обади и ме помоли да се подготвя за образа на Мишо. Изненадах се, но реших да пробвам. Така и стана работата. Явих се на кастинга и си останах в ролята на Мишо.

- Ролята ви е трагична. Трудно ли ви беше в нея?

- Ролята ми е психологическа реалистична драма. Това е жанрът. Най-трудната ми роля досега. Мисля, че основният конфликт в нея е това, че "искаме", но "не можем". Моят герой, както ще видят хората, очаква едни европари, които обаче не може да получи, защото банковите чиновници го изнудват. Но в действителност това не е войната на банковия чиновник с обикновения човек, а по-скоро за нашата обществена позиция като обикновени хора, за това как ние защитаваме себе си, как можем да се съхраним и за това какво бъдеще на децата си даваме с поведението си. Във филма става дума и за това съзнаваме ли, че ако сме достатъчно силни, можем да съборим всяка власт, която не ни върши работа, съзнаваме ли, че ако изпълняваме законите, тази държава ще цъфне и върже. В България за тези 28 години преход е затвърдена една власт, която всъщност си беше и предишна власт, само че под нова форма - с европейски закони, които, естествено, почти не се спазват. В лентата се поставя въпросът иска ли българинът да промени себе си или не? Но пък и това е филм за надеждата, за това коя посока сме хванали ние като българи, правилна ли е тя, забравили ли сме моралните ценности, на които са ни учили любими хора - любов, вярност, приятелство, да обичаш родината си, за патриотизма.

- Вашият персонаж не е измислен, той е реален герой, нали?

- Да, филмът е по един действителен случай в Бургас от преди години. Знаете ли, животът ми мина в преход. От диктатура към псевдодемокрация. И за съжаление смятам, че това няма да се промени. Няма да се оправим. Песимистично е, но не смятам, че в България тези, които се занимават с власт, искат нещата да се променят. Те не са и в състояние да направят промяната, това разбираме ние от тяхното управление. Искам да кажа, че аз не гласувам, не вярвам в политици. Помня първото ни предаване на "Ку-ку", което бе точно първата година след прехода. И от тогава, да ви кажа, чакам да се случи чудото. Действах, още повече действах, обезсърчих се, за малко да кажа, че се отчаях, но не, не съм от тези, дето се отчайват.

- Т.е. вие не бихте се самоубили като героя си?

- Не бих. Може би ще предприема друга стъпка.

- Бихте емигрирали?

- Не знам. Още не съм решил, но и това също е вариант. Но съм категоричен, че не ми харесва как се управлява тази страна - рибата се вмирисва от главата, както се казва. Когато тя е вмирисана, няма как да е годна за храна.

- Т.е. политиците са шайка, която само се облагодетелства от властта?

- Така излиза. Разбира се, не всички политици са корумпирани и негодни за управление, но повечето са точно такива. Дори смятам, че повечето политици на гребена на вълната не са тези, истинските. Те са само фасада, зад която се крият истинските.

Реклама

- А те може би не са в България?

- Някои от тях не са в България, да. За съжаление това е отчайващото. Мърдане напред няма. И аз лично не виждам как ще има напредък при условие че, пак казвам, никой няма желание това да се случва.

- Героят ви живее на кредит. А вие?

- И аз живея на кредит, това не е тайна.

- Но не бихте се самоубили като персонажа си.

- Не, това не е начин, начинът е борба. Лесно няма, никой не ни е обещавал, че ще е лесно. Въпросът е друг - с 28-30 години две поколения се смениха, идват следващи и те също са обезсърчени по рождение - защото майка му, баща му, баба му и дядо му не са му дали надежда за по-светло бъдеще. Не са го научили как да се бори. Това са българските проблеми, които ме вълнуват, че няма оправия от тях.

- Добре, каква е толкова разликата между нас и чужденците?

- Всички тръгваме от някакъв критерий - обикновено това е свободата, но разликата между нас и тях е, че у нас законите не се спазват. Нищо друго. Там, колкото и да са корумпирани политиците, се съобразяват с общественото мнение. Това е. И просто един политик, ако сгафи, си подава оставката и никога повече не става политик. В България такова нещо няма. Стотици са вече.

- Ако този филм го видят "европейците" по време на председателството ни на ЕС, какво бихте им казали?

- Те са тези, които не знаят как живеят българите. И е хубаво да научат.

- Защото им показваме друго лице ли?

- Вероятно да. Ето ви един пример - не може шест месеца да се спори с колко да се увеличи минималната работна заплата в парламента, а в същото време политиците да си вдигат собствената заплата и това да им е по-важно. Няма такъв парадокс в света, това минава границата на цинизма, границата на допустимата наглост дори. Само този пример е достатъчен. Не съм убеден, че каквито и примери да се дадат, те ще са в полза на България.

- Откъде трябва да се започне с промяната?

- От най-високо ниво и от спазването на закона. Ако от "най-горе" те не се спазват, как очакват обикновеният българин да спазва законите. Знаете ли, едно време моят професор Илков, Бог да го прости, ни казваше: "Знаете ли, най-лошият враг е мизерията". За съжаление мизерстващият човек, когато няма какво да сложи на масата, той започва да се превръща в жив дявол, той насочва своето мислене, своето въображение и своята енергия в грешна посока. Оттук нататък в България всичко е в грешна посока. От там идват неволите и нещастията, когато докараш един народ до мизерия, той насочва мисленето си в грешна посока.

- Филмът "Посоки" обаче започна своя живот от Кан. Предвиждат му много успехи. Ума Търман също се е изказала ласкаво за него.

- Да, разбрах. Аз не можах да отида до Кан, но гледах видео, в което са записани 15-минутни аплодисменти след прожекцията. Това е голям успех, защото обикновено по тези фестивали не е така. Там дори и аплодисменти в повечето случаи няма, защото след минути започва следващият филм, който те не искат да изпуснат. И това наистина е една много добра оценка.

- През последните години има бум на български филми и сериали, това радва ли ви?

- Разбира се. Абсолютно всичко гледам и се радвам на колегите. Аз самият в момента се снимам в сериала "Полицаите от края на града", който ще се излъчи по Нова телевизия. Филмът е с оригинален испански сценарий, вървял е в Испания преди повече от десет години, има над 9 сезона и се надявам, че и тук ще има успех. Историята е на седем полицаи, които работят в районно управление в краен квартал. Разказва се около семействата на всеки поотделно и казусите, които те решават всеки ден. Нашите герои имат голямо желание да им се случват правилно нещата, но нямат възможности, толкова си могат (смее се).

- Театърът липсва ли ви, колегата ви Малин Кръстев вече е и режисьор.

- Да, той Малин много отдавна пише и аз му завиждам, че успява да го прави. Засега не ми липсва театърът, защото нямам време да се обърна. Това е истината. За моите 52 години в момента ме радва телевизията и това, че мога да се снимам във филми. Осъзнавам, че съм късметлия, и всеки ден благодаря за това, което ми се случва.

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама