Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6665427 www.bgdnes.bg

Мариана Аламанчева си отиде бедна, но горда

Eдва свързваше двата края с пенсия от 250 лв., миеше входове и продаваше мартеници, но никога не се оплака

Легендарната актриса Мариана Аламанчева си отиде вчера на 76-годишна възраст, съобщиха от Сатиричния театър "Алеко Константинов".

Реклама


"Напоследък съм малко затворничка в дома си на третия етаж, по стръмни стълби трябва да се качвам. Не мога да ходя, защото имам проблеми с гърба и краката", оплака ни се Мариана в последното си интервю за вестника. Случката бе малко след като дъщеря й Зорница се самоуби.
"Тя не беше добре, не само физически, но всякак. След като си отиде дъщеря й, Мариана ми сподели, че моли Господ да я вземе при себе си, нямало за какво да живее", сподели екранният партньор и човек с подобна на Мариана съдба - актьорът Николай Николаев. Бате Николай припомня, че с години наред колежката му мизерствала, тъй като парите от пенсията й не стигали дори за елементарните й нужди. "Чистеше входове, продаваше мартеници и какво ли не, само и само да оцелее. Никога не помоли никого за помощ", спомня си с добре за Аламанчева Бате Николай. Освен беднотията от години актрисата не била добре физически. "Когато я приеха в "Пирогов", нямаше стая за нея и аз й помогнах да остане в детското отделение. Всеки ден идвах да й вдъхна кураж с думите: "Има ли тук едно детенце Марианче, което веднага ще оздравее?", казва Бате Николай, с когото бяха рамо до рамо повече от 20 години в предаването "Захарно петле" на БНТ.
"С 250 лева съм, но оцелявам." Така изплака актрисата в последното си интервю за вестника. "Разочарована съм от кого ли не - от журналисти, от предатели в живота си, но това е съдбата ми", обясни ни жената с едни от най-запомнящите се роли в киното и театъра. Единствените хора, на които най-много се радва актрисата напоследък, са приятелите.
"Те постоянно ме разплакват с добрите си жестове. Много ги имам - и от студентските години, и от Сатиричния театър. Именно те ми купиха тези дни колана корсет, който да ми придържа кръста, защото не мога да ходя от дископатията. Не е тайна, че тежко живеем двете с дъщеря ми. Зорница е без работа вече две години и даяним на моята пенсия с двете ни котки", сподели ни Мариана малко преди Зори да сложи край на живота си заради мизерията, в която живее.
В интервюто ни кака Мариана от сладкарница "Захарно петле" с обич и умиление си спомни за доброто старо време, когато всички в Сатирата били "титани".
"Никога не съм се сближавала много с тях. По съвет на Дечо Таралежков, втория ми съпруг, който казваше, че не трябва да прескачам границата с големите, защото после ще ме използват и накрая ще ме изплюят, не станах приятелка нито с Калоянчев, нито с Мутафова. Те за мен бяха в небето", казва Аламанчева. Най-много обаче обичала Парцалев.
"Той беше най-светлата личност - не участваше нито в интриги, нито в комбинации, гледаше си работата и не се занимаваше с никого. Тогавашната власт никак не го обичаше заради гей наклонностите му. Затова той си имаше българка, която живееше във Франция, бяха годеници. Сигурно за пред властта го правеше. Дори веднъж си говориха с дамата по телефона от нас", спомня си актрисата. Накрая нищо не излязло от любовната история на Парцалев. Но той продължил да излиза с жени.
"За него беше важно да го виждат с дами", заключи Аламанчева, която се усмихна само при спомена за големия комик.
Пред нас тя сподели и една от големите тайни в Сатиричния театър, която остана неразкрита с години - че преди тази годеница Георги Парцалев имал връзка и с жената на актьора Никола Анастасов - певицата Мария Косева.
"Така беше. Само че веднъж Мария споделила с Мутафова: "Ама какъв е тоя мъж, че той нито един път не ме е целунал досега!". И така всички разбрали, че всичко между тях било платонично.
"Парцалев беше невероятен джентълмен, но много го болеше, че Тодор Живков не го харесва. Дори по едно време беше плъзнал слух, че Тато казал, че ще стане кум на Парцалев, ако вземе, че се ожени. Като че ли му се подиграваха", бе тъжна Аламанчева.
Малко преди дъщеря й Зори да си отиде, талантливата актриса сподели, че не съжалява, че след пенсионирането си е чистила у проф. Стати Статев, бивш ректор на УНСС. "Като нямах доходи, как да издържам обучението на дъщеря си? Липсваше ми и Сатирата, но нямах участия, а ми трябваха средства. Затова не се срамувам от това, което съм правила. Аз достойнството си го нося. Него съм пазила най-много през годините", сподели ни една от големите български актриси Мариана Аламанчева.
Малко след като се разболя сериозно, актрисата написа и завещание до осиновената си щерка - Зорница. В него тя разяснява, че иска да я изгорят и да разпръснат пепелта й над най-любимото й място - около 100-годишната къща, която имали преди време в софийското село Стъргел. По финансова принуда обаче продала къщата.


Мариана Аламанчева е родена в София на 23 май 1941 г. Първоначално завършва механотехникум, а след това и актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кр. Сарафов" в класа на проф. Желчо Мандаджиев. Аламанчева е сред участниците в популярните мюзикъли на Българската национална телевизия "Криворазбраната цивилизация" по класическата пиеса на Добри Войников и "Вражалец" по Ст. Л. Костов. През 2017 г. е отличена от Министерството на културата с почетно отличие "Златен век" в категория "Звезда".
Редакцията изказва съболезнования на семейството.

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама