Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6665479 www.bgdnes.bg

След като му намалиха срока с 2 години: Похотливият Евстатиев излежа половината присъда

Осъденият за секс с ученичка чака до лятото да бъде пуснат от килията

На свобода до лятото ще бъде похотливият кмет Иван Евстатиев. Това ще се случи, след като адвокатът му Ташкена Колчева поиска условното му предсрочно освобождаване. Процедурата вече може да се задейства, тъй като наказанието на екскмета на Стрелча и Пазарджик бе намалено от окръжните магистрати в Пловдив. Те решиха той да лежи не 6 години, а четири за това, че е опил с водка и правил секс с 16-годишната Ирена Б.

На първа инстанция скандалният бивш кмет бе осъден по-тежко, но думата на окръжните магистрати е по-тежка и окончателна.

Реклама

На практика Евстатиев вече е излежал половината наказание в ареста, тъй като е задържан от 18 януари 2016 година. Въпрос на седмица е адвокат Колчева да оформи документите и да поиска клиентът й да бъде пуснат у дома. В полза на Евстатиев са отключилите се тежки здравословни проблеми в килията. Той бе извеждан в психиатрия, където го лекуваха от тежка депресия. След това грохна и направи опит за самоубийство в килията, като блъскаше главата си в стената. После започна гладна стачка и намали драстично теглото си. Неволите му в килията не трогнаха ни най-малко магистратите, които категорично отказваха да се смилят и да променят мярката му в по-лека въпреки медицинските становища, представени от адвокатите му. Те се опасяваха, че Евстатиев, който е бил градоначалник и на Пазарджик, и на Стрелча, има достатъчно връзки, за да се опита да повлияе на процеса.

Развоят на събитията е благоприятен за похотливия кмет, който най-накрая ще усети вкуса на свободата.

От Окръжната прокуратура обясниха, че освобождаването му може да бъде осуетено само ако се поиска възобновяване на делото за изнасилването.

"Това е извънреден способ, който се използва само ако има достатъчно основания в папките по делото", категорични са от държавното обвинение.

След излизането на мотивите по делото стана ясно, че Евстатиев целенасочено е опил наивната Ирена. Двамата се познавали отдавна, тъй като майка й работела при него в кметството. Ученичката участвала в предизборната компания на бившия кмет, след което той организирал екскурзия в Москва за всичките си поддръжници.

През януари 2016 година двамата се уговарят да се видят, когато Евстатиев е в Стрелча. На 15 януари Ирена трябва да е на зъболекар след училище, но среща случайно кмета. Той я кани в хотела, който е полупразен. Там сядат на леглото, а кметът вади две бутилки с водка. Започват да вдигат наздравици за Москва, а кметът обещава да помогне на Ирена да й помогне да я приемат право в Софийския университет. Когато момичето става неадекватно, той я бута на леглото, започва да я целува и опипва, сваля панталоните й и прави секс с нея. След това се опитва да я обладае анално, но девойката успява някак да възрази, след което заспива. След като се задоволил, Евстатиев събудил момичето и го оставил на съседна улица до дома й, предупреждавайки я да не казва на никой. От експертизите по делото става ясно, че Ирена е била девствена преди гостуването в хотелската стая на Евстатиев.

Реклама

Родителите на Ирена бесни

Родителите на Ирена са бесни от развоя на събитията, научи "България Днес". Бащата Георги Белухов до последно настояваше за ефективна 10-годишна присъда и дори поиска символично обезщетение за обезчестяването на дъщеря си. В Стрелча плашеха кмета с линч, а съпричастни към семейството организираха протест пред съда, за да настояват за сериозно наказание.

До края на редакционния брой бащата Георги Белухов не вдигна телефона си, като в предишни разговори отказа категорично да коментира повече случая.

Самата Ирена вече се е възстановила от трагедията и ходи на училище след редовни консултации с психолог. Тази година тя трябва да бъде абитуриентка.

Реклама
Реклама
Реклама