Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6666202 www.bgdnes.bg

Актьорът Бате Николай: С Кака Мариана ще се видим в отвъдното

Иво АНГЕЛОВ

"С Мариана ще се видим в отвъдното. Вярвам в живота след смъртта, така че пътищата ни отново ще се пресекат."

Това заяви с огромна тъга пред "България Днес" актьорът Николай Николаев по повод кончината на голямата българска актриса Мариана Аламанчева (77 г.).

Реклама

Бате Николай и Кака Мариана бяха водещи на легендарното телевизионно предаване "Сладкарница "Захарно петле", където показваха талантливи български деца.

"Познавах Мариана от 55 години. След смъртта й останах сирак, за мен тя беше като сестра. 13 години бяхме в предаването и бяхме ден и нощ заедно. Имахме толкова много спомени, за които продължавам да се сещам до ден днешен. През нас минаха хиляди деца, които препитвахме какви искат да станат, когато пораснат. И те ни изумяваха с отговорите си. Едно от момченцата искаше да стане космонавт, за да излети в небето и оттам да хвърли пианото си, на което родителите му го карат да свири", спомня си с болка актьорът.

Той разказа, че последните месеци били много тежки за Аламанчева и тя постоянно повтаряла, че не иска да живее повече. "Срина се, след като дъщеря й Зорница се самоуби. Беше болна от диабет и здравословното й положение се усложни. В неделя вечерта разговаряхме по телефона и Мариана не спираше да обяснява как иска всичко са приключи. Сякаш усещаше нещо. На другата сутрин я откриха в кома, а на обяд почина", добавя Николаев.

Той е разочарован, че толкова бележита актриса си е отишла в нищета. "Пенсията й беше 300 лева, но винаги заделяше по някой лев, за да помага на бедните. Видеше ли просяк, винаги му даваше пари. Беше се хванала да мие стълбищата в кооперацията, в която живее, и й даваха по 100 лева на месец. Съседите й се обединиха и решиха да не хваща повече парцала, а да й дават парите просто ей така. Тя обаче отказа, защото искаше всеки лев, който получава, да го заработва. Имаше случаи, в които с дъщеря й Зори стояха по 2-3 дни, без да хапнат нищо. Занимаваше се дори с изработката на мартеници, но конкуренцията от китайския внос бързо я смачка", припомни си Бате Николай.

И завърши: "Мариана беше най-добрият човек, който някога се е раждал".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама