Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6666814 www.bgdnes.bg

Осъдени са килърите на Японеца

Два куршума отнася синът на ромския бос

Стрелецът получава 9 г. решетки, а поръчителят - три условно

Леки присъди получиха поръчителят и извършителят на стрелбата срещу семейството на Кирил Киров - Киро Японеца, при която бе ранен синът му Януш. Двамата обвинени отнесоха наказание от общо 12 г. затвор, като за единия от тях то е три години условно. Присъдите бяха прочетени от съдия Александра Йорданова от Софийския градски съд.

60-годишният Мартин Петров трябва да отиде в пандиза за девет години за това, че опитал да убие сина на ромския бос – Януш, пред дома му в столичния квартал "Факултето" през май 2015 г. Тъстът на Петров - Георги Петров-Йончо, бе признат за виновен като подбудител и отнесе 3 г. условно с четири години изпитателен срок.

Реклама

Независимо че е осъдителна, присъдата е изключително лека, като се има предвид тежестта на повдигнатите обвинения. Още по-скандалното в случая е, че двамата подсъдими няма да бъдат вкарани зад решетките, съобщи агенция "Блиц". По този начин поръчителят и стрелецът могат да избягат от правосъдието, както направиха куп родни мафиоти, сред които бившите барети Пламен Алев и Ангел Христов - Братя Галеви, Йоско Костинбродския и други.

Решението на Александра Йорданова за стрелците по сина на Японеца не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния съд - София. Същата съдийка се прочу и покрай друго скандално дело, а именно предсрочното освобождаване от затвора на осъдения за две убийства на пътя сливенски гангстер Йосиф Йосифов-Йоско. По-късно Апелативният съд отмени шокиращото решение на Йорданова за пускането на бандита и той бе оставен да търка наровете, докато излежи присъдата си.

"Не съм доволен от постановените присъди и ще ги обжалвам пред Апелативния съд. Ще настоявам двамата да бъдат осъдени на доживотен затвор. Те се опитаха да убият мен и семейството ми и заслужават сурови наказания. Надявам се на справедливост", заяви Кирил Киров пред агенция „Блиц“. Той е възмутен от факта, че Марин и Георги Петрови не са прибрани в килията, а ще могат да се разхождат на свобода.

"Не мога да си обясня как съдийката признава, че Георги Петров е организирал и е бил подбудител на мократа поръчка, а същевременно му дава само условна присъда. Възмутен съм, че в европейска държава се случва подобно скандално съдебно решение. Възмутително е, че човекът, който искаше да убие мен и детето ми, е на свобода", допълва Киров. Той самият неведнъж става обект на атентати. През далечната 2003 г. мерцедесът му бе обсипан с куршуми, а Киров оцеля благодарение на бронежилетката, която носел по време на покушението. За него 13 г. по-късно бяха осъдени Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския и аверът му Ивайло Симеонов-Богьовеца. Двамата получиха общо 34 г. затвор, които Йоско няма как да излежи, защото бе пуснат от ареста и изчезна. Интерпол го издирва безуспешно вече четири години.

Ваня ТОДОРОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама