Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6666819 www.bgdnes.bg

Отец Паликарски призова като папата: Жени, кърмете в църквите!

Това са глупости, отсече игуменът на Троянския манастир

Българските духовници са разделени по въпроса може ли жените да кърмят в църквите, както преди дни папа Франциск окуражи майките да дават на бебчетата си да сучат в Сикстинската капела. "Ако са гладни бебетата, майки, нахранете ги, без да се замисляте! Защото те са най-важните хора тук!", заяви папата.

Българската православна църква не се е произнасяла официално по въпроса могат ли жените да кърмят в църква, но свещеници споделиха мнението си. Защитник на кърменето в храма е Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски.

Реклама

"Питали са ме жени какво да правят, когато са на служба в храма и бебето почне да плаче. Всички сме съгласни, че когато бебето е гладно, трябва да бъде нахранено. Затова в нашата църква си имаме специално помещение за кърмене. Това е стаичката, в която се подготвят кръщенетата. Дори когато няма кръщенета, винаги я държим отоплена, за да може да я ползват жените за кърмене. Във всяка църква трябва да има такава стаичка и тя винаги да е на разположение на майките", обясни отец Паликарски. "Но да се кърми по време на служба това ми изглежда куртоазия", допълни той.

На противоположното мнение е отец Сионий, игумен на Троянския манастир. Когато преди четири години оглави светата обител, дядо Сионий направи доста демократични промени, като премахна забраните от типа на "Не мириши цветята", "Снимането забранено" и прочие, които предшественикът му Григорий бе нацвъкал на всяка крачка. Но явно новаторското мислене на игумена на Троянския манастир не стига толкова далеч като кърменето в храма. "Не ме занимавайте с глупости! Нищо няма да коментирам по този въпрос", отсече дядо Сионий и дори напомнянето, че предложението е на папата, не го умилостиви.

       Майките: И ние сме Мадони

"В църквата има икона на Света Богородица Млекопитателница, на която се вижда как младенецът суче от гърдата на Дева Мария. Защо другите майки да не може да кърмят в храма?", питат риторично жените. Част от тях споделят, че отдавна си кърмят в църквите. "Тихо е, спокойно е, може да се усамотиш и когато кърмиш дискретно, никой не разбира", пише млада жена във форума "Биберон".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама