Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6670010 www.bgdnes.bg

Милен Велев: Гришо леко подцени Макдоналд

Милен Велев написа история в българския мъжки тенис. Той стана първият наш играч, който се класира за основна схема на турнир от Големия шлем. Това се случи точно на Откритото първенство на Австралия през 1994 г. Тогава дългогодишният национал отстъпи в I кръг на настоящия анализатор на "Евроспорт" Матс Виландер с 1:3 сета.

Специално за читателите на "България Днес" Велев коментира първите стъпки на Григор Димитров в турнира.

Реклама

- Г-н Велев, какви са впечатленията ви от играта на Гришо?

- Имам доста работа с младите тенисисти в Австрия и реално нямах време да гледам целите мачове, но успях да наблюдавам отчасти двубоя с Макензи Макдоналд. Личи си как Гришата вече се чувства основен фаворит за достигане до по-предните фази на турнира. Неговият съперник беше тенисист без сериозни физически дадености, но се стараеше и работеше здраво. Димитров не беше много подготвен, че ще му бъде оказана съпротива. Имаше леко подценяване. Макдоналд идва от квалификациите. С неговата позиция в ранглистата той е придобил доста самочувствие, когато е записал четири поредни победи. Рискуваше доста с втория сервис. Играеше на границата на възможностите. Имаше доста опасни моменти в мача, но се видя, че когато Григор играе концентрирано, класата му е доста по-голяма.

- Какъв беше ключовият момент при победата в 5-сетовата драма?

- Гришо печелеше лесно сервис геймовете си. Положително беше, че срещата беше във формат три от пет сета. Това е по-подходящо за класните играчи. Минусът за нашето момче беше, че игра по-дълъг двубой. Много хора си мислят, че резултатът е изненадващ, но това не е така. Винаги е трудно срещу противници като Макдоналд.

- Андрей Рубльов е следващият съперник. Колко опасен може да бъде 20-годишният руснак?

- Мисля, че Григор ще се справи. Начинът, по който завърши миналия сезон, ще му помогне в такива срещи. Вече е изграден състезател. Освен това ще е мотивиран допълнително, за да докаже, че няма да загуби на два пъти от един и същи противник.

- Кой е вашият фаворит в турнира?

- Много е рано да се каже, а и не съм наблюдавал как стоят всички големи имена. Виждам, че Дел Потро показва много хубави неща. Доминик Тийм също може да направи нещо. Важно е да бъдат анализирани схемите и кой ще има по-лек път до финала.

- Спомняте ли си често за вашето участие на кортовете в Мелбърн преди 24 години?

- Този момент не се забравя. Преживяванията бяха хубави. Докато гледам мачовете, виждам доста познати имена. Играл съм срещу треньора на съперника на Гришо, както и срещу Любичич, който сега работи с Федерер. Бил съм на корта и с Щепанек, един от треньорите на Джокович.

Реклама
Реклама
Реклама