Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6671657 www.bgdnes.bg

Темида гласи 8 г. за Фараона Райков

Делото започва след множество перипетии

За укриване на 500 бона ДДС и печалби ще отговаря скандалният бургаски бизнесмен

Осем години затвор заради данъчни афери с ДДС може да отнесе скандалният бургаски бизнесмен Стефан Райков. Заради множеството жалби от завлечени клиенти при продажба на апартаменти той е известен в града и като Фараона Райков. В случай че бъде признат за виновен, аферистът рискува и конфискация на имуществото си. Така държавата може да си възстанови загубеното, но десетките подлъгани граждани със сигурност ще останат с пръст в уста.

Реклама

Разследването срещу Райков се точи вече почти десет години. След хиляди перипетии делото трябва да започне днес в бургаския съд. От обвинителния акт става ясно, че дълги години е пропускал да обяви пред данъчните данни за 54 свои сделки. По този начин успял да избегне плащането на 513 745 лв. ДДС и данък печалба. За да прикрият следите си, Райков и счетоводителят му подавали подправени финансови отчети пред НАП. Самата схема върви необезпокоявано в периода 2004-2009 г., макар срещу бизнесмена да са подавани десетки жалби. Това според криминалисти подсказва, че вероятно над Райков е опънат чадър от данъчен служител. Част от измамените обявиха, че шуреят на Райков е известен прокурор, който потулвал нещата. Доказателства за закрилата от страна на държавните чиновници или магистрати обаче не са събрани, обясниха криминалисти.

Самата далавера Стефан Райков реализира чрез строителната си фирма "Рейдес". Именно през нея той върти и аферите с продажба на жилища, твърдят в своите жалби пострадалите граждани. Това стана повод Фараона да бъде арестуван през 2014 г. Срещу него беше повдигнато обвинение, че между 2007 и 2010 г. е прибрал 602 817,45 лв. от 24 човека с обещанието да продаде апартаменти. Сградата, в която според договорите трябвало да бъдат жилищата, обаче така и не е построена. След задържането на Райков стана ясно, че по подобен начин той е прецакал и още десетки хора. Не попречи на Районния съд в Бургас да му наложи мярка домашен арест. Впоследствие магистратите го пуснаха с подписка, а информация докъде е стигнало разследването по случая няма и до днес въпреки няколкократните протести на ужилените купувачи.

След дългото мотане на случая от прокуратурата част от завлечените решават сами да търсят справедливост, показа проверка на "България Днес". Прецаканите клиенти завеждат дела срещу фирмата на Райков, за да си върнат дадените пари. Част от тях дори печелят и съдът нарежда фирмата на Фараона "Рейдес" да им върне платените пари заедно с лихвите. Макар присъдите да са влезли в сила, според запознати завлечените от Фараона купувачи пак остават с пръст в уста.

Докато делата вървят, Райков пуска молба до съда фирмата да бъде обявена във фалит. В нея той посочва, че дружеството има близо милион лева данъчни задължения. Срещу дружеството има образувано и изпълнително дело от общо 13 кредитори за над 150 бона. Отделно от това платените от клиентите пари вече не са по сметките на дружеството и то няма как да изпълни задълженията за строеж на апартаментите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама