Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6671728 www.bgdnes.bg

Сексологът и психотерапевт д-р Вълчо Йорданов: Българинът знае как да прави секс

Третият пол е психологическо усещане

Кой е той

Д-р Вълчо Йорданов завършва Варненския медицински институт през 1970 г. Три години по-късно става асистент в университета, където разработва теми в областта на рецепторната фармакология и фармакокинетиката. През 1987 г. преминава в Катедрата по психиатрия и медицинска психология, като води клинични случаи. Става водещ специалист по психиатрия. Освен дългогодишния академичен труд той има и богат опит в приложната психоанализа, като е изявен експерт сексолог.

- Д-р Йорданов, как да разбираме третия пол?

- Това е психологическо усещане, към което трябва да сме толерантни. Това се обяснява и психологически, още от времето на Юнг. В човешката психика съществуват двата архетипа - на жената (анима) и на мъжа (анимус). Те живеят еднакво в двата пола. При някои хора е засилен архетипът на жената, при други на мъжа, независимо от биологичния им пол. Това предопределя донякъде тяхното поведение. Хомосексуализмът и бисексуалността са заложени в психиката на всеки един от нас. В зависимост от това как се е развил животът ни и човек е успял да задоволява сексуалните си потребности, хората избират дали да са хомо- или хетеросексуални. Така че трябва да се отнасяме с разбиране и толерантност към различните прояви на психиката.

Реклама

- Толерантен ли е българинът?

- Все още не. Но и това си има обяснение посредством историята ни и кодираната в главите ни психика. Да си представим образа на мачото, който силно се противопоставя на хомосексуалистите. Колкото по-яростен е той в тази си позиция, толкова това е указание, че неговата хомосексуалност стои в подсъзнанието му. И че чрез поведението си той си дава една привидна гаранция, че никога тази негова черта няма да се появи на бял свят. Това се случва на ниво подсъзнание, разбира се.

- Каква е сексуалната култура на българина?

- Тя е със сложен и многопластов произход и развитие, като при нея се наблюдава предаване и по генетичен код, т.нар. съответна културална популация. Сексуалната култура е свързана с традициите на една народност, схващането за секса като цяло. Различните култури третират по различен начин психологическото разбиране за секса. У нас сексът лежи върху здрави и устойчиви традиции. Сексуалната култура е като един биологичен подпис за популацията, която носи тази култура. Тя е един характерен белег. Българинът има здраво усещане за секса и предопределението на пола като предназначение за оцеляването и не му изневерява. Ние сме традиционалисти в това отношение.

- Има ли проблеми и кой е най-често срещаният?

- В основата е липсата или загубата на желание за полово общуване. Това е един от най-често срещаните проблеми при двойките. Във връзка с него е много характерна широко разпространената заблуда, че липсата на желание за секс обикновено е следствие от други сексуални проблеми в двойката. Това не е факт. Точно обратното - липсата или загубата на желание за полов контакт е първопричина за появата на други сексуални проблеми. Самата липса не изключва наличието на сексуално удоволствие или възбуда, а просто означава, че инициативата за започване на сексуална дейност от такъв мъж или жена е твърде малко вероятна. Това ни води към един от възможните варианти за решаване на проблема. Достатъчно е да разберем, че сексуалното отношение на страдащия не е насочено лично към вас (в сексуален план), и това ще ви помогне да преосмислите и активизирате собственото си отношение към него. Т.е., за да се преодолее сексуалният ви проблем, е необходимо първо да се справите с проблемите в личните си отношения с партньора. Това е труден процес, за който се изисква воля за запазване и обогатяване на отношенията.

- Липсата на секс води ли до агресия?

- Да. Повече секс, по-малко агресия, повече щастие. Човешкият мозък произвежда два типа психична енергия - либидната, предназначена за сексуалното общуване, и агресивна енергия - в по-широк смисъл тя има не само разрушителни цели. В друг план, ако бъде насочена правилно, тя е в основата на работоспособността, конкурентоспособността, новаторските и творческите цели на хората. Но всичко трябва да е балансирано. Двете енергии трябва да се балансират, за да има щастие едновременно в личен, семеен и обществено-социален план. Трябва взаимно да се контролират, за да няма ексцесии на който и да е фронт.

- Как влияе виртуалното пространство на взаимоотношенията?

- Младите хора се отчуждават. Технологиите променят нашата действителност. Все повече младежи загърбват традиционните методи на запознанства и ухажване, а оттам и сексуалното отреагиране. Човешката психика, както и водата се движи по пътя на най-малкото съпротивление. Без усилие обаче няма развитие. Хората забравят да общуват и да изпитват удоволствие от това, а оттам се пораждат и изкривявания в сексуален аспект. Човекът, застанал пред компютъра, има чувството, че може да получи всичко много лесно и че няма наказание за каквото и да било. Това дава усещане, че животът е много лесен и е предоставен на тепсия. Но това не е така и когато се сблъска с реалността отвън, се получава конфликт, невъзможност за действие, като това се проявява и в сексуален план.

Реклама

- Телевизия и интернет са залети с порнографско съдържание. Как влияе това на децата?

- Това е проблем, който не може да бъде спрян с някакви обществени мерки. По-скоро решението е в семейството, чрез вижданията, които имат родителите, сексуалната култура, която притежават, и методите, по които ще възпитават децата си. Някои родители избягват да говорят за секса изобщо, което е неправилно и е в ущърб на психиката на подрастващите. От друга страна, има и такива родители, които вкъщи се държат като на нудистки плаж. Двете крайности са не само вредни, но и определящи за проблеми в психиката на младия човек. Гледането на телевизия и филми по интернет със сексуално съдържание е част от нашето време, ние не можем да избягаме от него, но всичко зависи от родителите и тяхната нагласа. Те трябва да отделят повече време на децата си и да обсъждат тези въпроси.

- Какво ще посъветвате хората?

- Да се радват на живота, да общуват, да не се срамуват и да се представят такива, каквито са, но с идеята за себеактуализация и да правят секс, разбира се.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама