Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6671820 www.bgdnes.bg

Разпръсват прахта на Аламанчева над село Стъргел

Десетки изпратиха кака Мариана

76-годишната актриса Мариана Аламанчева сама пожелала смъртта, стана ясно на поклонението й вчера в Сатиричния театър "Алеко Константинов".

Малко преди кончината си в понеделник актрисата, която бе част от звездната трупа, си отиде, след като изпадна в диабетна кома и лекарите не успяха да й помогнат.

Реклама

"Не си е сложила инжекциите с инсулин нито вечерта, нито на другия ден. Тя просто искаше да си отиде от този свят. Казваше ми, че се надява тези дни Господ да я прибере", изплака дългогодишният партньор на актрисата в тв предаването "Захарно петле" Николай Николаев.

Месеци преди да си отиде, колежката му загуби осиновената си дъщеря Зорница, която се самоуби, след като бе изпаднала в дълбока депресия. Преди това Аламанчева бе написала свое завещание, в което разяснява, че иска да я изгорят и да разпръснат пепелта й над най-любимото й място - около 100-годишната къща, която имали преди време в софийското село Стъргел. По финансова принуда обаче продала къщата.

"Беше невероятно достоен човек. Мека, топла, талантлива, голяма душа! Раздаваше се, за нея нищо не остана", сподели Славчо Пеев, колега на актрисата.

Да се простят с Аламанчева вчера дойдоха Мариан Бачев, шефът на Сатиричния театър Калин Сърменов, Дидо Манчев, Славчо Пеев и десетки колеги актьори. Венци бяха изпратили приятели, от Министерство на културата и Сатиричния театър.

Колегите на кака Мариана припомниха, че тя с години наред мизерствала, тъй като парите от пенсията й не стигали дори за елементарните й нужди. "Чистеше входове, продаваше мартеници и какво ли не, само и само да оцелее. Никога обаче не помоли никой за помощ", спомня си с добро за приятелката бате Николай. Освен беднотията от години актрисата не била добре физически. Тя страдала от високо кръвно, не можела да ходи, била и диабетик.

Реклама

"С 250 лева съм, но оцелявам." Така изплака актрисата в последното си интервю за вестника. "Разочарована съм от кого ли не - от журналисти, от предатели в живота си, но това е съдбата ми", обясни ни жената с едни от най-запомнящите се роли в киното и театъра. Единствените, на които най-много се радваше актрисата, бяха приятелите. Именно те й купили колан-корсет, който актрисата носеше до последно.

Малко преди дъщеря й Зори да си отиде, талантливата актриса сподели, че не съжалява, че след пенсионирането си е чистила у проф. Стати Статев, бивш ректор на УНСС. "Като нямах доходи, как да издържам обучението на дъщеря си? Липсваше ми и Сатирата, но нямах участия, а ми трябваха средства. Затова не се срамувам от това, което съм правила. Аз достойнството си го нося. Него съм пазила най-много през годините", сподели Аламанчева.

Актрисата е родена в София на 23 май 1941 г. Първоначално завършва механотехникум, а след това и актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кр. Сарафов" в класа на проф. Желчо Мандаджиев. Аламанчева е сред участниците в популярните мюзикъли на Българската национална телевизия "Криворазбраната цивилизация" по класическата пиеса на Добри Войников и "Вражалец" по Ст. Л. Костов. През 2017 г. е отличена от Министерството на културата с почетно отличие "Златен век" в категория "Звезда".

Поклон пред светлата й памет

Лили АНГЕЛОВА, снимки: Пламен КОДРОВ

Реклама
Реклама
Реклама