Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6672133 www.bgdnes.bg

Момче е в кома от 19 години

Шофьор го блъска, когато е първокласник, майка му го къпе, бръсне, преоблича и храни

Доли ТАЧЕВА

19 години смелият Наско се бори със зъби и нокти за живота си.

26-годишният младеж е в будна кома, след пътен инцидент. Годината е 1998, когато на 2 декември първокласникът Атанас Атанасов е ударен от джип до училището си, пресичайки улицата в родния си Димитровград. Диагнозата на лекарите звучи като присъда - атрофирала мозъчна кора. Тогава ученикът губи своето детство - завинаги! Той никога няма да си спомни черната дъска в училище, приятелите и безгрижните игри навън.

Реклама

След катастрофата Атанас лежи една години в болница. Около 20 дена е в пълна кома. След това излиза в будна кома. Отначало е на командно дишане. По-късно е с трахеостома (б.а. хирургична манипулация за създаване на отвор в трахеята) и сонда за хранене. След около 6-7 месеца детето започва самостоятелно дишане и хранене. След изписването му Наско се прибира у дома и за него се грижи неговата майка Бистра Михайловска. Тя го къпе, бръсне, преоблича и храни.

"Вече 19 години се борим! Вярвам, че той ще се събуди. Убедена съм, че всичко разбира и усеща. В дадени моменти реагира, ослушва се. Вкъщи като водим някакъв разговор между нас, понякога се обръща и имам чувството, че иска да ни каже нещо, но просто не може", разказа пред "България Днес" загрижената родителка.

Лечението на Наско започва преди 7-8 години. Семейството му едва тогава успява да събере пари за вливане на стволови клетки в руска клиника. Лечението дава резултат и Атанас започва да проявява чувствителност в някои части на тялото си.

Шофьорът, който му е причинил живота на легло, се отървава с обезщетение от 40 хил. лв. След като ги е изплатил, от него няма ни вест, ни кост.

"Всеки си носи кръста! Нека той да се оправя с гузната съвест. Аз съм му простила отдавна, но не му прави чест. Няма да го върна, ако иска да се свърже с мен, нещо да помогне", категорична е Бистра.

Как да помогнем

Руските специалисти вдъхват още по-голяма надежда на Бистра, когато й съобщават за нов метод с наночастици, които помагат на стволовите клетки да отидат точно на болното място. Едно ходене Русия обаче струва около 15 хил. лв., а Наско ще трябва да отиде поне още 10 пъти до там. До момента Бистра е успяла да събере 10 хил. лв., но те не са достатъчни. Всеки, който желае може да помогне на:

BG33BPBI88981030002923

Атанас Иванов Атанасов

Реклама
Реклама
Реклама