Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6672800 www.bgdnes.bg

Звездата от „Скъпи наследници“ Любомир Ковачев : Киното и телевизията у нас са в подем

Заплащането в театрите е смешно 

КОЙ Е ТОЙ

Любомир Ковачев е роден през 1981 г. в София. Завършва театралната академия за драматично изкуство във Франция. Своята кариера започва на френска сцена, а през 2006 година се връща в България и започва да играе в трупата на Народния театър "Иван Вазов“. Участва в множество спектакли, филми и реклами както на българска, така и на френска сцена. Познат е на публиката от сериала "Забранена любов". На киноекрана най-известните му роли са в "Чужденецът", "Живи легенди", "По пътя към Коста дел Маресме" и др. За последното му превъплъщение в сериала "Скъпи наследници" четете в следващите редове.

- Г-н Ковачев, участвате в най-новия български сериал "Скъпи наследници" по bTV, който е и най-мащабната българска продукция в областта на телевизионното кино у нас. С какво ролята е по-различна от останалите?

Реклама

- Подобен проект се прави за пръв път в България, затова и приех да участвам. За пръв път се снима на толкова огромна локация, пресъздаваща истинско възрожденско село. Не се замислих дали да участвам, тъй като екипът е невероятен. Събрани са много любими за зрителите български артисти, както и много нови талантливи лица. За година и няколко месеца заснехме 170 епизода и съвсем естествено почувствах екипа като мое семейство.

- Какво ново ще покажете в "Скъпи наследници" и с какво ще се сблъска вашият герой?

- Влизам в образа на Румен Терзиев, който е хирург. Той представя младата генерация, модерен, амбициозен, но всъщност има тъмна страна. Пресметлив е и много лукав. Ще има и любовен сюжет. Героят ми изкупува дълго пазена вина и образът му търпи сериозно развитие по време на сериала.

- Имахте ли трудности по време на заснемането на любовните сцени?

- Не ми беше сложно нищо от това, което снимахме, защото и преди съм имал подобни сцени. Има любовна игра, но това е част от работата ми. На терен бях с Орлин Павлов и Ники Илиев, които са мои приятели, и протичането на снимките беше най-хубавата част.

- С кого най-много се сближихте по време на снимките?

- Дарин Ангелов, Ивана Папазова, Димитър Баненкин, София Бобчева... всички тези хора ги преоткрих.

Реклама

- Участвали сте и в първите сериали, снимани у нас преди години. С какво са се променили родният театър и телевизия, виждате ли прогрес?

- Има огромен прогрес и в телевизията, и в киното в България. Снима се по по-качествен начин, по-професионално, сериите са добре развити и има по-голяма конкуренция, което е похвално.

- Завършили сте театралната академия във Франция, но играете на родна сцена. Защо избрахте България?

- У нас има повече работа. Така се получи, че имах повече ангажименти тук, отколкото в чужбина, затова и тук се установих. Във Франция вече е много трудно за чужденци да работят и живеят, затова все по-рядко ходя там.

- Подобаващо ли е възнаграждението на един български артист у нас?

- Не. Сравнявам го с Франция и е направо смешно какви пари получават родните актьори. Ние обираме трохите, взимаме най-малко, а всъщност актьорската работа е изключително сложна и изисква отдаденост. До днес не мога да си обясня как актьорът може да получава заплата, по-ниска от един чистач или сервитьор. Актьорите се превърнаха в роби, защото в държавните театри заплатата е изключително ниска, затова и много от тях се ориентират към сериали и филми. Има много млади талантливи артисти, за които за жалост няма сцена. В тази професия е важно да имаш и късмет.

- Театърът или киното ви харесва повече?

- Признавам си, че е киното. Имам зад гърба си снимани доста филми, сериали и филмовото изкуство повече ме влече. Но театърът също ми е страст, там обичам живия контакт с публиката, който ме зарежда изключително много

- Имате ли пример за подражание, от който сте се учили на театралното изкуство?

- Еталон в българския театър е Апостол Карамитев. Той е бил гений на българската сцена.

Виктория СТОЯНОВА

Реклама
Реклама
Реклама