Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6676344 www.bgdnes.bg

Криптофараонката д-р Ружа духна в Дубай

Луксозно имение в Дубай е приютило криптофараонката д-р Ружа Игнатова, научи "България Днес". Освен убежище при бягството в емирството са регистрирани и някои от основните фирми, чрез които действа създадената от нея пирамида, обясняват разследващи.

Игнатова се изнася към Дубай преди няколко седмици. Така самообявилата се за бизнес дама успява да избегне готвения й арест от спецпрокуратурата, твърдят запознати. Там тя остава недосегаема за ченгетата, защото властите в Дубай почти не изпълняват молби за екстрадиция на чужденци. Типичен случай е соченият от МВР за наркобос Христофорос Аманатидис-Таки. Преди пет години той бе засечен от Интерпол в емирството. Спецпрокуратурата прати молба за арест, но резултати нямаше. На същата отработена схема за измъкване от правосъдието разчитала и Ружа Игнатова, твърдят ченгета.

Реклама

Любопитно е, че малко преди да изчезне, Игнатова е засечена да комуникира с високопоставен служител в спецслужбите. За него отдавна има слухове, че има добри контакти с босове от подземния свят. Подозренията на криминалистите са, че именно висшият чиновник предупреждава самообявилата се за бизнес дама за готвения й арест от спецпрокуратурата. Повод е повдигнатото обвинение на Игнатова за участие в престъпна група за финансови измами. Аферите се реализират чрез създадената от д-р Ружа виртуална валута OneCoin. С обещания за бързи печалби тя успява да завлече с близо 360 млн. евро стотици хиляди кандидат-инвеститори в т.нар. криптовалути. След бягството на обявената за фараонка на БГ ченгетата се задоволяват с претърсване на офисите й в София, Варна и Велико Търново и разпит на десетки свидетели и служители в близките до Игнатова фирми.

Преди да духне, Игнатова успява да прехвърли част от легалния си бизнес у нас. Разследващи подозират, че именно през българските фирми фараонката изпира част от заграбените милиони. За отрицателно време свързани с нея фирми вложиха десетки милиони в покупката на знакови сгради в София. Сред тях бившият ресторант "Крим", къщата на бившия столичен кмет Димитър Моллов на пл. "Народно събрание" и шестетажна сграда на площад „Славейков“, където се помещава и централата на криптовалутата й.

Съпругът на сочената за фараонка Бьорн Щтрел също продава фирмите си за недвижими имоти у нас в края на миналата година. Купувач е млад мъж с профил на клошар, който наскоро се е сдобил с няколко дружества, дължащи над 60 млн. лв.

Срещу Ружа Игнатова от години има множество подавани сигнали, твърдят криминалисти. Част от тях са финансови органи в Англия, Виетнам и Италия. Повод са нейни съмнителни финансови операции. Те обаче по правило потъват без резултат. Това позволява на сочената за фараонка да изгради образ на успешна бизнес дама, заобиколена от известни политици и хора от шоубизнеса.

Нещата се променят едва след настойчивата молба за помощ от прокуратурата в Германия. Поставени пред свършен факт, родните власти започват спешна проверка на бизнеса на фараонката Ружа. Особен интерес представляват имотните сделки на близките до нея фирми. Най-любопитна е сделката на близката до Игнатова фирма "Про диал". В началото на 2015 г. дружеството успява да купи имот от 114 дка до Несебър от Министерството на отбраната за 5 млн. лева. През 2016 г. дружеството е купено за едва 12 лева от манекенките Боряна и Анна Шехтови. Освен с кариерата си в модата Боряна е известна и като дамата до сърцето и майка на единствения син на сочения от МВР за наркобос Таки. Броени седмици след сделката младите дами препродават половината от купените за 12 лв. акции на контролираната от Ружа Игнатова офшорка RISG Limited за впечатляващите 12,75 млн.

С условна присъда в Германия

Преди да се захване с криптовалутите, Ружа Игнатова се забърква и в други финансови афери. При един от случаите тя дори е осъдена на година и два месеца условно в Германия, пише в. "14 часа". Повод е фалитът на притежавания от Игнатова и баща й Пламен металургичен завод в Бавария. След като предприятието е затворено, се изяснява, че фараонката умишлено не е подала молба за несъстоятелност. Назначеният синдик тогава я обвинява в кражба на 1 млн. евро чрез различни машинации. В крайна сметка д-р Ружа и баща й признават вината си и избягват затвора.

Реклама
Реклама
Реклама