Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6677616 www.bgdnes.bg

Жана Бергендорф пред "България Днес": Всички ме предадоха!

Бившето ми гадже ме лъжеше, че ме обича, Саня не можа да ми издържи характера

Жана Бергендорф реши да наруши пословичното си мълчание и да разголи душата си единствено пред „България Днес“.

Реклама

Без капка фалш и преструвка изпълнителката на „Самурай“ говори откровено за живота и сивите му нюанси, за предателствата, болката, приятелството, любовта, страховете, мечтите и пороците.

Червенокосата певица не знае какво ще й донесе утрешният ден, но вярва, че в него има само едно предвидимо - това, че ще продължи да пее въпреки изпитанията и трънливите пътеки, по които премина.

- Жана, защо не даваш интервюта? На медиите ли си обидена, или просто обичаш да мълчиш?

- Моят ден не започва с новини, а с усмивка и песен. Избягвам да чета сайтове, не се интересувам от клюки. В дома си нямам телевизор и не мисля да имам. Потискам се, натоварвам се. Отношението на медиите е обидно. Омръзна ми да чета най-различни квалификации за себе си. Никога не се търси хубавата гледна точка, а все скандалът, все грозното у хората. В началото ме болеше, признавам си. Към днешна дата игнорирам всякакви източници на информация, живея обрано и комуникирам само с приятни хора.

- Имаш ли участия, откакто се раздели с „Вирджиния рекърдс“ и в какви отношения сте със Саня Армутлиева след приключването на договора ти?

- Редовно съм на участия, пея в клубове с банда, не съм прекъсвала да се занимавам с музика. Работя с мениджър, който ми осигурява ангажименти. Това е Иван Иванов. Може да се каже, че съм в непрекъснат контакт с добри музиканти и композитори. В момента имам честта да творя в компанията на Вида Пиронкова (авторката на песента „Гълъбо“ - бел. авт.), която е, меко казано, изключителен човек. Една от най-прекрасните жени, които някога съм срещала. Също така и с великия композитор Димитър Гетов, автор на песента на Георги Христов „Черно и бяло“. Действам паралелно по всевъзможни джаз и блус проекти. А за Саня - разделихме се в перфектни отношения. Виждаме се понякога, смеем се на отминалите времена. Не сме се карали, както всички твърдят.

Реклама

- Какво не й понесе в твоя характер, че тя реши да се раздели с теб като изпълнител?

- Може би това, че съм прекалено свободна. Не влизам в рамки и калъпи. Не й се сърдя, тя е ми е дала много в професионален и личен план. Права е за себе си, щом взе такова решение. Давам си сметка, че съм доста екстремен, отвеян и недисциплиниран човек. Закъснявам, забравям, разсеяна съм. Саня не понася такъв тип поведение. Понякога мисля, че и Господ не ме иска горе, защото ще му разваля дисциплината.

- Изминалите две години не бяха никак леки за теб, как пребори лавината от неприятности?

- Не може човек да живее в непрекъснат страх, реших да се изправя и да продължа напред. Иначе другият вариант бе да се самосъжалявам, което е още по-пагубно. Да, опредено има дни, в които много плача. За пред хората усмивката не слиза от лицето ми, но зад нея понякога се крие една изплашена и чувствителна Жана. На моменти имам крещяща нужда от подкрепа. Както се казва - друго е да знаеш, че някъде има поне един човек, който милее за теб и на когото му пука... Като цяло обаче съм позитивно настроена, че доброто предстои и съдбата насетне ще ме среща само с интересни личности.

- Баба ти беше най-близкият ти човек, разкажи ми за нея.

- На 31 декември, когато нормалните хора празнуват Нова година и се веселят, аз отидох на гробищата. Приседнах до гроба на баба. Пуснах нашата любима „Лунна соната“. После й говорих. Пуших цигари. Плаках. Разказвах й колко съм ядосана на самата себе си. Говорих за провалите си, споделих мечтите си. И все едно ми олекна и се пречистих. Баба беше всичко за мен, най-добрият ми приятел, без нея никога нищо няма да бъде същото. След смъртта й нищо не ме задържа за постоянно в България.

- Имаш планове да заминеш за Англия, защо?

- Защото живеем в малка страна, тясно ми е тук. Ще се опитам да пробия с музика навън. Сцената в България ми е малка. Освен това имам нужда и от финансова сигурност.

- Парите ли не ти стигат?

- Не се оплаквам, но е незадоволително заплащането на хората в изкуството. Чалга певици, които не знаят как се държи микрофонът, печелят тройно повече от стойностни и утвърдени имена в музиката. Не съм против техния жанр, дори съм ходила и съм се забавлявала на такива песни. Дразни ме чалга поведението и манталитет, посланията, които отправят. Дразни ме, че докарват големи хонорари с разголване и порнография, много често без абсолютно никакви певчески умения.

- Останаха ли ти приятели в музикалните среди?

- Остана ми Мойсей. Той бе от малкото, които ми подадоха ръка в трудни моменти. Преживях много предателства, на пръстите на едната ми ръка се броят хората, които не ми обърнаха гръб.

- Имаш ли приятелки жени?

- Само една. Казва се Елиша и е певица. Амбициозно момиче с голямо сърце, миговете ми с нея са истинско щастие.

- Не криеш, че много тежко изстрада раздялата с Лео (Леандер Франсиско Янес, танцьор, бившето гадже на Жана - бел. авт.). Помирихте ли се с него?

- Не. Той дори ми е завел дело за домашно насилие... Не искам да коментирам как преживях случките покрай него. Бях душевно наранена. Защото не може един мъж да каже на жена, че я обича, а това в действителност да е абсолютна лъжа... Никой няма право да бъде подъл и нечестен, що се касае за любов и чувства.

- Имаш детенце от брака ти с датчанина Стефан Бергендорф. Кой се грижи за малкия Леон?

- И аз, и баща му. Разчитаме и на услугите на детегледачка, която се включва в отглеждането, ако ние сме ангажирани. Синът ни е разкошно 7-годишно момченце. Моят смисъл да се събуждам. Артистичен, музикален, любознателен... Обожава да слуша Queen, ценител е на добрата музика, по подобие на майка си (смее се). Знае перфектно три езика, възпитано и мило, слънчево същество.

- В какви отношения сте с бившия ти съпруг?

- Стефан винаги ми е бил стабилна опора. Той е всеотдаен мъж и мечтаният баща. От малкото, които не ме изоставиха и не ме предадоха. Заслужава най-доброто от живота и се надявам да е много щастлив, за да предава добрата си енергия и на сина ни. Случвало се е да ми помага и финансово, дори след като сме се разделили. Искам да му благодаря за обичта и грижите, които винаги е полагал.

- Каква е истината за шофьорската ти книжка? Няколко пъти се озоваваше в районното по различни причини?

- Доста се спекулираше по темата. Върнаха ми книжката и всичко е точно. Напълно редовна съм пред закона и властите. Просто платих глоба след направена лека катастрофа. Това е всичко.

- Би ли се съгласила да участваш отново в риалити, или „ВИП брадър“ ти дойде в повечко?

- По-скоро ще се навия за формат тип „Фермата“. По-интелигентно е. Там се върши здрава работа, няма време за мързел, интриги и излишни драми.

- За какво мечтаеш?

- За здраве и за мир. За любов. За деня, в който ще се научим да разбираме човека насреща, вместо да го съдим само защото така е най-лесно. Мечтая си хората да надмогнат егото и комплексите, да осъзнаят колко е преходно всичко... И че никога и нищо не бива да е на всяка цена.

- Винаги ли пееш?

- Да, винаги. Пяла съм и на върха, пяла съм и на дъното. Така прави Жана Бергендроф.

Димана ДОЙЧИНОВА

Реклама
Реклама
Реклама