Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6678573 www.bgdnes.bg

"Топлофикация" погва Вальо Топлото за 325 бона

За невинен по обвиненията във валутни престъпления и сделки е обявен Валентин Димитров - Вальо Топлото от Софийския градски съд. След продължил рекордните 11 години процес магистратите признават, че няма нищо нередно в недекларираните от бившия шеф на „Топлофикация-София“ чужди банкови сметки и раздавани заеми за над 22 млн. лева.

В решението си магистратите признават, че в периода 1999-2003 г. подобни действия са престъпления. Промяна в Наказателния кодекс от 2015 г., приета от депутатите, ги декриминализира, което автоматично прави Вальо Топлото невинен. Влизането в сила на присъда автоматично трябва да свали и запорите върху многомилионните банкови сметки и имоти на Димитров, обясняват юристи. Така при добро желание Топлото може спокойно да ги скрие в чужбина или продаде на подставени лица, докато останалите дела срещу него се точат без резултат. Опасността да изтърве подобна сладка хапка е вероятната причина властите рязко да се забързат. Това става малко преди да изтече единствената присъда на Димитров за аферите в „Топлофикация“. През 2015 г. той получи три години затвор по обвиненията в безстопанственост, известни и като "Аферата с джакузито". Повод са направените от Димитров огромни представителни разходи за 325 бона като шеф на парното. От представените документи и разкази на свидетели стана ясно, че с пари на "Топлофикация" Димитров си е купувал скъпи сирена, алкохол, шоколади чипсове, пуканки, зехтин, оцет, горчица, лефер, сафрид, паламуд, щрудел, спагети, домати, балсамов отцет, артишок, четки за зъби и много др. Отделно е обзавел кабинета си с лично Джакузи, а за нуждите му са закупени джет и лодка.

Реклама

След като през 2015 г. го признаха за виновен магистратите постановиха, че Димитров трябва да въстанови парите на Топлофикация. Макар решението да е окончателно, загубилото 90 млн. в КТБ общинско дружество се сеща да си търси парите едва през 2017 г. По същото време Топлото е оправдан по другото дело и запорът върху имуществото му трябва да падне. За да предотвратят това, юристите на "Топлофикация" спешно търсят съдействие от съдия-изпълнител. С негова помощ е наложен нов запор върху фирми, банкови сметки и имоти на Димитров. От документа става ясно, че към търсените от „Топлофикация“ 325 693 лв. са се добавили и още близо 30 бона различни такси и адвокатски хонорари.

Раздвижването на „Топлофикация“ се използва и от НАП. След години разследвания и ревизии те също установяват, че спешно трябва да получат от Валентин Димитров данъци в размер на 2 199 815 лв. Откъде точно се е взела сумата в документа не става ясно.

В същото време срещу Вальо Топлото върви и друго дело за пране на пари и укриване на данъци на стойност 12 млн. лева. Страна по него бе и майка му баба Цеца, която според прокуратурата е спестила 200 бона. След смъртта й обвиненията бяха свалени. Самият процес се точи вече 9 години. През това време многократно делото бе връщано заради пропуски в обвинителния акт. За момента според юристи няма изгледи процесът да свърши скоро дори и на първа инстанция. След това Димитров може да обжалва още два пъти евентуалната осъдителна присъда и да проточи делото още години. Според юристи са му нужни само още две или три години забавяне, за да изтече давността на престъплението.

Не плаща за радиаторите

Докато делата за аферите в „Топлофикация“ се точат с години, Вальо Топлото получи и първото си възмездие. В началото на миналата година с решение на съда Валентин Димитров получава право да не си плати натрупани няколкогодишни сметки за отопление в мезонета си на столичната ул. "Нишава". Нещо повече, столичното парно дори е принудено да плати 200 лева обезщетение на Топлото за причинените тревоги и разходи.

Неплатените сметки в размер на 1233 лв. са се натрупали в периода 2011-2013 г. Общинското дружество се сеща за тях едва през 2016 г. и завежда дело. Не е ясно защо столичното парно забравя да уведоми бившия си шеф за иска. Пропуска да изпрати и в съда документи как се е натрупала сумата. Така логично още на първото заседание делото е решено в полза на Топлото с мотив, че давността за задълженията е изтекла.

Реклама
Реклама
Реклама