Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6722207 www.bgdnes.bg

Вальо Топлото плаче за милионите си

Отлагат делото му заради безпаричие

Няма средства за адвокат, назначават му служебен

Екип на "България Днес"

За милионите си проплака в съда Вальо Топлото, видя репортер на "България Днес".

Ексшефът на „Топлофикация“ Валентин Димитров е подсъдим за длъжностно присвояване от дружеството за близо 4,5 млн. лева. Малко преди старта на делото пред Софийски градски съд в петък Вальо Топлото се изправи пред магистратите и заяви, че е освободил адвоката си преди минути и няма пари, за да си наеме нов защитник.

"Считано от този момент оттеглям пълномощното си от адвокат Венцислав Дудоленски. Водих преговори с други адвокати, но по една или друга причина те ми отказаха. Всичките ми сметки са блокирани от 2006 г., както и тези на покойната ми майка. Тъй като нямам пари, за да си наема нов адвокат, ще помоля съда да ми бъде назначен служебен защитник", ожали се Топлото.

Реклама

"Надявам се, че това не е опит за шиканиране на процеса. Вие сте на свобода от 9 февруари, имали сте една седмица да уведомите съда за желанието си да си смените адвоката", смъмри го магистратът от Софийски градски съд Величка Цанова, но все пак отложи делото за края на март, за да не бъдат нарушени правата му.

"Валентин Димитров се отказва от защитата ми, съобщи ми за решението си минути преди делото. Не ми изтъкна мотив за действията си", категоричен бе адвокат Венцислав Дудоленски, който от години се явява в съда, за да защитава ексшефа на столичното парно. Опитният юрист отказа да уточни дали финансов е мотивът за приключване на отношенията им.

Някогашният плейбой, спортист и гастроном сега разчита на своята млада съпруга Станислава и нейните родители, за да свързва двата края, научи "България Днес" от близки на семейство Димитрови.

"Всичките ми около 14 млн. лв. са запорирани. Не мога да изтегля и лев от банковите ми сметки и от сейфовете, защото и те са под възбрана. Похарчих парите си в брой за хонорари на адвокати. Добре че тъстовете ми продадоха земи и дават на мен и на жена ми по 1000 лв. на месец, за да живеем", оплака се още преди време пред столичен ежедневник Валентин Димитров.

Бохемът, който стана редовен абонат на прокуратурата преди повече от 10 години, отдавна е забравил някогашния охолен живот. Докато Топлото командваше парното на столичани, се отдаваше на разточителни вечери с приятели и манекенки. Откакто магистратите го погнаха, всичките му приятели и приятелки светкавично се изпариха.

През ноември 2015 година Димитров получи окончателна 3-годишна присъда за това, че изхарчил над 325 хиляди лева на дружеството, и влезе в затвора. Тогава от прокуратурата разкриват, че пари са харчени за луксозни стоки, които минавали в графата "представителни разходи". Сред тях се оказват чисто нов джет, джакузи, огромни количества захарни изделия, скъпи сирена, алкохол, аксесоари, лекарства, хранителни добавки и др.

Реклама

Срещу Вальо Топлото има две висящи дела - едното е за данъчни измами и пране на пари. Другото, по което процесът бе отложен в петък, е с дълга предистория. Разследването на злоупотребите стартира през 2006 година и от тогава папките са връщани на прокуратурата многократно заради недоразумения в обвинителния акт. Делото е отлагано над 50 пъти. От държавното обвинение твърдят, че пари от "Топлофикация" са източвани, като са купувани арматурни елементи от фирма "Шибър" на завишени цени или на части, което многократно ги е оскъпявало. По това дело на подсъдимата скамейка застават и шефката на фирма "Шибър" Мая Стоилова и Лина Абланска.

Синът му го защитава

Синът на Вальо Топлото – Валентин, може да застане като адвокат до баща си, не изключват близки на семейство Димитрови. Те припомнят, че още през 2016 година ексшефът на столичното парно пожела отрочето му да стане част от защитата му пред Темида. Синът на Димитров от първия му брак е вече на 30 години. Завършил е Американския колеж, след което бе изпратен в Италия, където да продължи образованието си.

През годините Валентин Димитров бе клиент на топадвокати като Марин Марковски и Лъчезар Таков. Венцислав Димитров пък бе защитник и на съпругата му Станислава.

Реклама
Реклама
Реклама