Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6722682 www.bgdnes.bg

Братът на великия актьор - Петьо: Тодор Колев ми беше като баща!

Адама ни напусна преди пет години

"Липсва ми брат ми! И винаги ще бъде така. През годините съм гледал на него като на баща." Това сподели едно от големите имена в българското джудо Петьо Колев, който е съвършено различен от брат си - покойния актьор Тодор Колев. Вчера се навършиха пет години, откакто Адама напусна този свят.

"Всички от семейството палим свещичка за него. Направихме панихида фамилно, не сме канили много хора", обясни Колев.

Реклама

По-малкият брат на актьора никога не се е чувствал в неговата сянка. "Ние много разчитахме един на друг. Всъщност, когато бях на 8 години, той вече беше войник и си имаше гаджета. После пътищата ни се разделиха - аз в казармата, а той в Пловдивския театър. През 1970 г. се събрахме в София и от тогава не сме се разделяли. Той бе чудесен брат! За толкова години не сме имали нито една разправия. Помагаме си, доколкото можем, един на друг. Той ми е повече от брат и винаги съм го чувствал като баща. Съзнателният ми живот мина до него и много съм "купил" от неговия опит", разказва спортният директор на федерацията по джудо.

Петьо си спомня, че като малки баща им имал мания да ги прави с брат му музиканти. "И брат ми осем години се занимава с цигулка, след него и аз шест години правих същото. Но мен това не ме влечеше, пъпът ми беше хвърлен в спорта, макар да бях стигнал доста напред с цигулката. После почнах с контрабас, а след това сам се научих да свиря на китара. Докато Тодор още от малък искаше да е артист. Казваше на баща ми: "Аз може метач да съм, но в театъра ще бъда". И той си го постигна, макар, че първата година, когато кандидатства, не го приеха във ВИТИЗ. И сега той много ми липсва", тъжен е Петьо.

С днешна дата Колев често си пуска филми с участието на брат му. Рядко ходи на театър и смята, че хората малко са познавали Тодор. "Той изглеждаше намръщен, но бе много вглъбен човек, добряк. Твърде често се възползваха от него, защото душата му беше голяма. Надявам се сега да е на по-добро място от тук", сподели Петьо Колев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама