Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6723064 www.bgdnes.bg

Откриха мъртва затрупаната от лавина край хижа "Синаница" туристка

21-годишното момиче, затрупано от лавина в Пирин,  е открито мъртво. Този път снежната маса падна в района на Синанишкия циркус около хижа Синаница, предава Би Ти Ви.

По първоначална информация момичето е било с двама души, които са успели да се спасят.  На мястото дойдоха спасители от Банско и Сандански с обучено куче, но те откриха туристката мъртва.

Реклама

Работата на спасителните екипи в Пирин беше перфектна, но за съжаление без добър край. Това каза за „Фокус“ директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК Емил Нешев във връзка лавината в района на хижа „Синаница“ в Пирин, която затрупа туристка.

„Намерено е момичето, но за съжаление вече не е между живите. Най-вероятно е починало от задушаване от лавината. Ходейки по билото на планината, момичето попада на козирка, която се чупи и пропада надолу. При падането предизвиква лавина, която я затрупва. Момичето е било с още две момчета, които не са попаднали в козирката. Те подават сигнала около 17.00 часа. Най-вероятно тялото на момичето ще бъде транспортирано към Банско, но не съм сигурен на 100%, тъй като подходът натам е много тежък с моторни шейни и не знам дали ще могат да я свалят“, обясни Нешев. По думите му в спасителната акция като първи екипи са излезли две моторни шейни с по двама човека и спасително куче.

„Всъщност те са свършили работата. Отделно бяха тръгнали още 7 моторни шейни от Сандански и още две от Банско. Те вече се връщат“, добави Нешев. Той изказа своята благодарност към екипите, които са работили. „Подходът наистина е много труден, а те успяха да стигнат за минимално време. Перфектна работа, но за съжаление без добър край“, уточни той и подчерта, че опасността от лавини остава.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама