Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6724518 www.bgdnes.bg

5 месеца пандиз за „кокаиновата кралица“ Петя

Връщат у нас гаджето й тартор

Аверите й застават пред Темида за трафик на оръжие през Испания

Само с пет месеца решетки се измъкна сочената за „кокаинова кралица“ Петя Данова! Младата жена, която според разследващите е била част от трафика на дрога, организиран от Евелин Банев-Брендо, сега се призна за виновна, че пренасяла оръжие към Испания. За своите подвизи тя сключи споразумение с прокуратурата и получи едва 5-месечна присъда, научи "България Днес".

Оказа се, че заради престоя й зад решетките от лятото насам тя дори вече си е излежала наказанието и е на свобода. Магистратите се смилили над нея заради здравословните й проблеми и това, че взела да отключва психически проблеми зад решетките.

Реклама

Обвиненията срещу Петя са, че участвала в престъпна банда за търговия с оръжие, оглавявана от мъжа, с когото живее - Цветомир Андреев. Пушкалата са се прекарвали в тайници в автомобили от членове на групата, като по данни на ченгетата били предназначени за страните от Третия свят. В схемата според прокуратурата са участвали братът на Цецо - Владимир, Бисер Гойчев, Владимир Владимиров и Михаил Апостолов.

Соченият за лидер Цветомир е спипан в Испания по друго дело за кражби и за него бе издадена европейска заповед за арест. Родните власти са успели да се разберат с колегите си на Пиренеите и в следващите дни се очаква исканият бандит да ни бъде изпратен. Проблемът пред родната прокуратура е, че престоят на Цветомир Андреев в родината ще е само шест месеца. За толкова го е пуснал испанският съд.

Наблюдаващият случая прокурор Калин Близнаков е категоричен, че времето няма да стигне, за да бъде изправен тарторът пред Темида и да си получи заслуженото. Преди няколко дни пред съда за първи път застанаха членовете на оръжейната банда. На разпоредително заседание защитниците и магистратите се разбраха, че няма пречка за гледане на делото, но това ще стане по съкратената процедура, без разпити на експерти и свидетели.

Пред съда ще бъдат призовани само деветима свидетели, чиито показания могат да помогнат за разкриването на случая. Един от тях е Петьо Костов, който също е участвал в групата, но е пропял и е останал само свидетел. Според обвинителния акт именно на него Цветомир Андреев е поръчал да събере пушкалата на останалите и да ги праща към Испания. Очакват се очни ставки между предателя и подсъдимите му авери.

Връщането на тартора ще замотае делото, защото материалите срещу него не могат да се отделят, а евентуално ще трябва да бъде добавен към обвинителния акт срещу останалите. Ако Испания си го вземе обратно по време на процеса, вероятно делото ще зацикли и ще трябва да се води задочно срещу него.

На 13 юли м.г. Петя взела два револвера от девера си Владимир посредством Петьо Костов. Ден по-късно по поръчение на Цецо двамата с Костов отново се срещнали, този път на паркинг край столично заведение, като Петя взела от него два автомата "Калашников" и 80 патрона, събрани от Михаил Апостолов. Същия ден Костов отишъл и до Елин Пелин, откъдето взел картечен пистолет Samopal vzor от Владимир Владимиров, а после в София прибрал от Бисер Гойчев револвер Zastava. Петьо Костов обаче се разкаял и отишъл при ченгетата, разказал за престъпната схема и предал събраните оръжия.

Реклама

Очаква се предателят, издал бандата, да свидетелства на първото заседание в началото на март. Сред свидетелите ще е и шофьор на камион, превозвал от нелегалната стока. Според разследващите бандата е търгувала и с наркотици, но понеже не са събрани достатъчно доказателства да ги заковат, такива обвинения не са им повдигнати.

Муле пренася капсули в стомаха

В края на май 2012 г. Петя Данова, по прякор Циганката от Червен бряг, е арестувана в България заради данни, че е работела за "кокаиновите крале".

Едва 20-годишна, през 2006 г. тя е сгащена да пренася 178 капсули кокаин в стомаха си от Амстердам за Италия. Тя самата изявява желание да бъде пратена в Милано за делото.

Реклама
Реклама
Реклама