Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6724717 www.bgdnes.bg

Царят на миниатюрите: Георги вдига църква от 1 млн. кибритени клечки

Бургазлията майстори храма „Св. Прокопий Варненски" цяла година

Църква от кибритени клечки си построи бургазлията Георги Памуков. Светата обител „Св. Прокопий Варненски" е изградена с над 1 млн. частици, като майстора е отделял по 5-6 часа на ден в продължение на година и няколко месеца, за да я вдигне. Храмът разполага с многофункционална зала, детска занималня, стаи за обучение по иконопис, стая за социални дейности, фоайе за отдих и игра на децата, библиотека, магазин-галерия, социална кухня и лекарски кабинет. Интересното е, че строежът на истинската църква, която се намира във Варна, се точи повече от 10 години и не е довършен и до днес.

"Смеем се с приятели, че аз построих църквата първи. Не беше лесно, но много ме впечатли като модел и реших да я направя. Пращах снимки, допитвах се и с малко повече усилия стана", разказа пред „България Днес“ Памуков.

Реклама

56-годишният мъж се запалва по миниатюрите преди повече от 20 години. Работата му като ръководител движение на влакове и гъвкавото му работно време му позволяват да се отдаде почти изцяло на хобито си. През последните две десетилетия от ръцете на Георги са излезли хиляди макети.

Един от първите е на църквата “Св. великомъченик Георги” в Одрин. Самата църква е трикорабна базилика с обща площ 320 кв.м, построена през 1880 г. във възрожденски стил. В началото богослужението е извършвано на гръцки език, но под натиска на българската общественост в областта е заменено със служба на български език. До 1940 г. в църквата е имало български свещеник, но след неговата смърт обредите са разредени, а по-късно и прекъснати. Въпреки затворените врати Филип Чакърък на доброволни начала е поел поддържането на църковната постройка няколко десетилетия. За да има кой да се грижи за храма и занапред изпраща единия си син – Александър, в България, за да завърши Богословския факултет. Филип Чакърък става инициатор и на реставрацията на църквата. Възстановеният храм е тържествено открит и преосветен на 9 май 2004 г. Оттогава до днес в нея служи синът му - отец Александър Чакърък заедно със своята съпруга Мария, която помага при нужда. Историята и стилът грабват Георги от първия момент и той се захваща за работа.

„Отне ми повече от 4 години, за да я построя. Ходих дотам, сравнявах, исках всичко да е изпипано. Днес не бих се разделил с нея. Държа я у дома, за да й се радвам, пък и има сантиментална стойност“, допълва Георги.

Заедно с нея в дома му са подредени и други макети, направени от кибритени клечки или бъркалки за кафе. Сред тях са малък параклис, кораб, мелницата в Несебър и фарът на остров Св. Анастасия.

"Атрактивното при него е, че най-отгоре поставих лампичка, която да свети, за да е по автентичен. Хората много го харесват и дори ми поръчват да направя и за тях", споделя още Памуков.

Това, което се различава в колекцията му, са възрожденските къщи, които са направени с повече детайли. Освен кибритени клечки за тях са използвани камъни, бъркалки за кафе и плат, от който са направени чергите.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама