Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6727174 www.bgdnes.bg

Калейн чупила крак три пъти

Ново "златно момиче" изгря на килима по време на Гран при в Москва. 17-годишната Боряна Калейн грабна златния медал на топка, побеждавайки световната шампионка Дина Аверина. Съчетанието й е по песента на Мариана Попова и Орлин Горанов "Чуй ме". На обръч българското момиче спечели сребро, а на лента - бронз. Това беше първото й международно състезание като основна състезателка в националния тим заради травмата на Невяна Владинова.

Чаровната Боряна е сред най-обещаващите таланти в спорта ни като цяло. Най-големият й успех досега е бронзовият медал на топка от еврошампионата за девойки през 2014 г.

Реклама

Калейн започва да тренира още като малко момиченце. Майка й я записва, за да може да изразходва безкрайната си енергия. Детството й преминава в залата. Тя е състезател на "Левски-Триадица". 2013 година се оказва кошмарна за талантливата гимнастичка. По време на състезание от Световната купа през април тя чупи крак. Това я изважда от залата за близо 8 месеца. Завръща се и печели бронза на топка на еврошампионата за девойки. Следва счупване на другия крак и ново продължително лечение. През 2016 година тя пропуска Световната купа в София пак заради счупени костици на крака. Нито за миг на гимнастичката не й минава мисълта, че това може да е краят на кариерата й.

"Не разбирах защо всички толкова много се стряскаха на този счупен крак, защото той в един момент ще мине, ще се оправи и аз ще продължа да тренирам - споделя след третата тежка травма Калейн. - Те го приемаха сякаш това е краят на света и повече никога няма да се оправя. В тези моменти до мен бяха моят личен треньор Марияна Памукова и най-вече семейството ми, те ме подкрепяха във всичко изключително много."

Калейн е част от основния отбор индивидуално при жените заедно с Невяна Владинова, Катрин Тасева, Ерика Зафирова и Петя Борисова. Голямата й мечта е медал от олимпийски игри. Любимият й уред е въжето, а най-труден - лентата.

"Доволна съм, защото не съм тръгвала с идеята изобщо за медали - заяви тя след фурора в Москва през уикенда. - Просто отидох, за да си покажа новите композиции и да се представя по най-добрия възможен начин. Медалите са просто една награда за труда, който сме положили до момента."

Тя получи похвали и от мениджъра на тима Бранимира Маркова.

"Боряна показа една завидна стабилна психика. Тя се впусна в това състезание много смело и това беше причината, поради която успя така освободено да си изиграе съчетанията", каза Маркова.

Реклама
Реклама
Реклама