Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6727241 www.bgdnes.bg

В Смядово правят мозайка "Гинес"

Най-голямата мозайка от плочки ще бъде изградена в Смядово!

Огромната шарена творба ще се разпростира върху оградата на местното училище "Св. св. Кирил и Методий" и ще бъде с внушителни размери - 64 метра дължина и 108 кв. м площ. За изработването на мозайката ще бъдат използвани 2 тона плочки.

"Отдавна имахме идея да направим нещо с оградата, тъй като е до главен път и искахме да изглежда шарено. Първоначално мислехме да я изрисуваме с графити, но след това се спряхме на плочките, тъй като видях подобна мозайка на стъпала във Велики Преслав и много ми хареса", сподели пред "България Днес" кметицата на Смядово Иванка Петрова.

Реклама

Тя разкри и част от изображенията, които ще бъдат изложени. "Мозайката ще проследява образованието от 1 до 12 клас. С парчета от плочки ще бъдат изработени буквите от азбуката, след това ще има математически действия като събиране и умножения - 2+3, 2х4 и т.н. За по-големите ще има формули по физика и химия и в този дух ще бъде цялата стена. Плановете са да се работи през следващите месеци и до първия учебен ден - 15 септември, проектът е да е завършен", добавя Петрова. По нейни думи всеки ученик, който има желание, може да се включи в лепенето на плочките, като работа ще има за всички.

Градоначалничката с интерес научи, че в световен мащаб досега няма регистриран рекорд за най-голяма мозайка от плочки, и заяви, че градът може да кандидатства за "Гинес" и да се прочуе в целия свят.

Смядово от години има афинитет към изобразителното изкуство. През лятото на 2016 г. върху сградата на училището с графити артисти изрисуваха "Дърво на знанието". А върху новосанираните блокове се появиха образите на основателката на града - легендарната Смеда, и няколко от нейните синове.

Името на Петрова се завъртя в публичното пространство преди няколко месеца, когато кметицата обяви, че дава 3 дни допълнителен отпуск за служителите на общината, които не пушат. "От тогава имаме ръст на хората, които спират цигарите, така че инициативата има положителен ефект", похвали се гордата кметица.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама