Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6727272 www.bgdnes.bg

11 погребва най-убийствената лавина

Опасността от лавини в планините у нас продължава да е голяма, предупреждават спасители.

Трагедията със загиналата в събота в Пирин 25-годишна Ния Трейман провокира да напомним не просто да бъдете изключително внимателни в планините, но и кои са най-жестоките трагедии с лавини в последните години.

Реклама

11 живота отнема най-голямата снежна трагедия у нас.

През декември 1956 година 16 алпинисти са затрупани, като петима от тях оцеляват по чудо. Групата от градската школа по алпинизъм в София тръгва от връх Малка Мальовица до Злия зъб. Условията в планината са много тежки. Има прясно навалял сняг с дебелина 30-40 см, като за зла беда е натрупан върху заледена основа.

Алпинистите избират да вървят по диагонал вместо по долината по зимната маркировка и после директно да се качат към превала между Орлето и Мальовица.

На склона на връх Орлето зловещата лавина тръгва. Белият ад от вида "снежна дъска" е с размери 57 м ширина и 79 м дължина и се оказва фатален за групата. Снежната маса, която затрупва алпинистите, е 1403 куб. м. Най-дълбоко затрупаният е намерен на 7 метра дълбочина.

Единадесетте загинали са Мария Тутурилова (единствената жена), Иван Цветанов, Тончо Деянов, Александър Ботев, Христо Йонков, Михаил Угляров, Тодор Николов, Костадин Върбенов, Вуто Колчев, Красимир Мартинов и Чавдар Костадинов (най-младият в групата, тогава едва на 17 години). Оцеляват Емил Станчев, Петър Варенчик, Георги Топалов, Георги Стоянов и Спас Малинов.

Трагедията вдъхновява Блага Димитрова да напише романа "Лавина" (1971 г.), по който по-късно (1982 г.) и заснет и едноименният филм. Те не следват пряко събитията от Орлето, но предават духа и философията на случващото се в планината.

Реклама

Голямо снежно бедствие е регистрирано и през 1974 г. По Белия улей под Мальовица пада една от най-големите лавини у нас. Дължината на нейния път е около 2500 м. Стихията затрупва 4-ма души.

След разрушаването й от лавина хижа "Безбог" в Пирин е построена отново. След време втора лавина пак се стоварва върху нея и нанася тежки повреди. Това налага хижата да бъде построена на ново място от другата страна на езерото, на далеч по-безопасно място.

Според данни на Планинската контролно-спасителна служба жертвите у нас годишно са 2-3-ма души. През последните години най-често инциденти с фатален край стават със сноубордисти, които карат извън маркираните писти. В търсене на по-висок адреналин те предизвикват срутване на снежна маса и често намират смъртта си. Преди седмица трима сноубордисти, които са карали извън пистите край Банско, оцеляха след паднала лавина. Двама от тях се спасиха сами, а третият беше изваден от планински спасители.

Факти

90% от смъртоносните лавини са предизвикани от жертвата или някой от неговата група.

Над 150 са жертвите на лавини в света всяка година.

93% е шансът човек да оцелее в лавина, ако бъде изкопан до 15 минути, 40% е до половин час, а след 45 минути - едва 20-30%.

130 км/ч е скоростта, която някои лавини развиват за 5 секунди.

20 000 - приблизително толкова са жертвите на най-смъртоносната лавина в историята - в планината Уаскаран в Перу през 1970 г.

Видове

Сухи лавини от мек сняг - падат по време на или скоро след снеговалежа. Състоят се от сух пръхкав сняг. За тях е характерно, че нямат голяма плътност. По тази причина масата и ударната им сила не е много голяма. Движението им много наподобява на течност.

Лавини от мокър мек сняг - те също падат по време на или скоро след снеговалежа. Разликата е, че са характерни за по-меко време с по-високи температури. Те не се движат с висока скорост (до 50-60 км/ч), но поради голямото водно съдържание на снега са много тежки.

Снежни дъски - откъртват се по линия, почти перпендикулярна на склона. Те се състоят от свързан сняг, който може да е мек (мека снежна дъска) и много твърд и плътен (твърда суха снежна дъска). Причината за образуването им е наличието на умерено силни ветрове.

Прашни лавини - най-опустошителните. Представляват турболентен облак, който се състои от гъста смесица между въздух и сняг. Характерно за тях е, че се движат с много големи скорости от порядъка на 300 км/ч. Облакът на прашните лавини се разпростира върху много голяма площ.

Реклама
Реклама
Реклама