Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6728888 www.bgdnes.bg

Чудо! 22 нови български филмана „София филм фест“

Откриваме го с отличения в Кан филм „Ага“

22 нови български пълнометражни игрални филма са създадени само в последната година. Всички те ще бъдат показани на „София филм фест“ между 8 и 18 март. Подобно изобилие се наблюдава за първи път от години насам. Директорът на фестивала Стефан Китанов припомня, че от 2001 г. , откогато на форума се представят български заглавия, е имало издания и с по един наш участник.

Събитието ще се открие официално на 7 март в НДК и ще покаже новия филм на Милко Лазаров „Ага“. Историята за суровия живот на ескимосите, отличена в Кан с престижната награда „Кшищов Кешловски“, малко преди премиерата си тук ще закрие основната конкурсна програма на Берлинале. Действието на продукцията не се развива в България, а в ескимоско селище. Друго ново заглавие е „Моторът“ на Валентин Гошев. Това е история от времето на Втората световна война, вдъхновена от автобиографичната книга на покойния Веселин Бранев - „Следеният човек“. В ролята на немски офицер влиза българският актьор Николай Додов, а малкият Димитър Ангелов от детската школа на Малин Кръстев е същинско откритие. Филмът ще има международна премиера на кинофестивала в Стокхолм.

Сред акцентите в афиша на „София филм фест“ е филмът омнибус „8 минути и 19 секунди“, който включва 6 новели по разкази на Георги Господинов, заснети от шестима различни режисьори - Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надежда Косева, Кристина Грозева, Владимир Люцканов и Теодор Ушев. Новелата „Кристин, която маха от влака“ е игрален дебют на номинирания за „Оскар“ аниматор Тео Ушев. „Омнибусът“ разказва за шестима герои в ситуация на личен апокалипсис. Влади Люцканов разкри, че екипът работил по нея почти три години. Сред актьорите личат имената на Светлана Янчева, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Китодар Тодоров, Ирмена Чичикова, Таня Шахова, Иван Славов. „Трансгресия“ на Вал Тодоров пък е експериментална независима продукция за криещата опасни тайни любов на 18-годишно момиче с 40-годишен рокер, в чийто образ се превъплъщава актьорът музикант Росен Пенчев, познат като половинката от дуета с Лорина Камбурова. Във филма в амплоато си на тв водещ се появява и Денис Ризов от „Ахат“. В програмата са включени и „Три четвърти“ на Илиян Метев, „Привличане“ на Мартин Макариев - тийнейджърска драма за учители и ученици с Яна Маринова, Койна Русева, Луиза Григорова, Александър Сано и други. Останалите филми са дебютът на Рузие Хасанова - „Радиограмофон“ с Ованес Торосян и детският опус на Максим Генчев - „Смартфонът беглец“, смесващ фантазното пътуване във времето с легендата за Вълчан войвода. Останалите заглавия не са премиерни, но са произведени в рамките на последната година.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама